Fysik

Hubble konstanten - hvordan finder man den på en graf?

02. juni 2009 af Lunamaria (Slettet)

Hej!

Jeg sidder her og skal til eksamen imorgen. Jeg skal op i rødforskydning og universets udvidelse. Derindunder arbejder jeg også med Hubbles lov.

I et diagram med farten (v/ km/s) på y-aksen og afstanden (d) på x-aksen. Jeg skal nu finde hubble konstanten. hvordan går man det? Er det hældningskofficienten? Og hvordan finder jeg universets alder ud fra dette?

Og desuden: hvad er hubble konstanten? hvordan definerer man den?

Jeg har virkelig brug for hjælp, da I nok kan høre at jeg ikke har super meget styr på det!

Tusind tak
Hilsen Luna


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2009 af kieslich (Slettet)

Da v = H*d finder du H som hældningen på din graf. Hastigheden er jo også givet ved v = d/T  (strækning divideret med tid), hvor T er universets alder. Sammenlign de to så fås H = 1/T  <=> T = 1/H


Svar #2
02. juni 2009 af Lunamaria (Slettet)

Super! tak.

Jeg sidder ligenu også og forsøger at finde universets alder ved hjælp af Hubblekonstanten.
Er det noget du kan hjælpe med?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2009 af kieslich (Slettet)

Brug formlen i #1. T = 1/H. Så find hældningskoefficienten på din  graf, husk enheder. Omregn enhederne til en passende størrelse, f.eks. mia.år og indsæt så i formlen.


Skriv et svar til: Hubble konstanten - hvordan finder man den på en graf?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.