Matematik

Mindste afstand fra punkt til parabel ..

07. juni 2009 af Mupe (Slettet)

Hej..

Jeg kan se at dette spørgsmål er blevet spurgt om før, men jeg har kigger svarene igennem og forstår det stadig ikk ..

Bestem den mindste afstand mellem punkt N og kablet

Punkt N har koordinaterne [14;5]

Og kablet (parablen) har forskriften

f(x)=0,0035265x2 -0,176327x+15,2

Hvordan gør jeg ? Jeg har en ide om måske at skulle bruge noget pytagros, men ellers er jeg helt blank ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Har ikke lige tjekket, om det fungerer, men hvad med følgende: Lad (x,y) være et punkt på parablen. Så er den kvadrerede afstand fra (14,5) til (x,y) lig med

(14-x)^2+(y-5)^2 = (14-x)^2+(f(x)-5)^2.

Dette er et udtryk i x alene. Afstanden fra punktet til parablen er mindst mulig, hvis og kun hvis kvadratet på afstanden er mindst mulig, så du skal minimere det her udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2009 af mathon

dist2 = (x-14)2 +(f(x)-5)2

dist2 har minimum for samme x- værdi som dist

hvorfor
skriveriet mindskes ved at regne på dist2


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juni 2009 af ...Style... (Slettet)

Der findes et punkt på parablen (x0,y0), som er et punkt på den mindste linje til det givne punkt N.

Lad nu A være afstanden mellem disse to punkter.

Som du siger, skal vi bruge Pythagoras. Vi får dermed

A = ( (14-x0^)2 + (5-y0)2 ) 0,5 = ( (14-x0^)2 + (5-0,0035265x02 -0,176327x0+15,2
)2 ) 0,5

Udregn nu dA/dx og sæt den lig nul. Så finde du værdien x0. Derefter sætter du den i funktionen og får yo (= f(x0)).


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. juni 2009 af mathon

Define f(x) = 0,0035265x2 - 0,176327x +15,2

Define g(x) = (x-14)2 +(f(x)-5)2

Define h(x) = d(g(x),x)                          (h(x) = g'(x))

mulige ekstrema kræver
h(x) = 0

solve(h(x)=0,x)
med løsningen
x = 14,6136

Define x = 14,6136

mindste punktafstand mellem
(14,5) og grafen for f(x)
√(g(x)) = √(g(14,6136)) = 8,39878


Svar #5
07. juni 2009 af Mupe (Slettet)

Tak for alle svarene ..

Dejligt med god hjælp :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

meget lettere at forstå, mange tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

#14

Jeg har den her funktion: f(x) = f(x) = 0,0035265x^2 - 0,176327x +13

Jeg har siddet og prøvet selv, men jeg er ikke ret god til at differentier sammensatte funktioner, så jeg tænkte på om du vil hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2009 af mathon

f '(x) = 0,0035265*2*x2-1 - 0,176327*1*x1-1 + 0


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

kom til at skriver forkert der skulle stå #4, for det der ved jeg godt, men tænkte mere på opgaven i #4 med det der g(x) og h(x) kan du hjælpe mig med det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Nogen der kan forklare mig hvad der sker #4?


Skriv et svar til: Mindste afstand fra punkt til parabel ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.