Matematik

proportionaliteter og deres sammenhæng med lineære og potensfunktioner.

17. juni 2009 af KrisBaby (Slettet)

Jeg har fået stillet et spørgsmål til mundtlig eksamensforberedelse  der hedder:

Funktioner: Gør rede for proportionalitet og omvendt proportionalitet og deres sammenhæng med lineære og potensfunktioner.

Jeg forstår ikke den sidste del.

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. juni 2009 af Duffy

Kort kan man sige, at:

x og y er ligefrem proportionale <=> der findes et tal k, så  y = kx 

y = ax er ligefrem proportional. (Altså der hvor b=0 i y=ax+b)

"Ligefrem proportionale funktioner" har grafer det går gennem punktet (x,y)=(0,0)

"x og y vokser i samme takt"
 

------------------------

x og y er omvendt proportionale <=> der findes et tal k, så y = k/x

Omvendt proportionalitet har sammenhæng med potensfunktioner. For eks er y = 1/x en potensfunktion på formen y = b·xa , med b=1 og a=-1 , altså y = x-1 .

"Omvendt proportionale funktioner" har grafer som er hyperbler.

"x vokser i samme takt som y aftager"


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2009 af mathon

ligefrem:   y = a*x
omvendt:   y = a*x-1

sammenligning
 


Svar #3
17. juni 2009 af KrisBaby (Slettet)

 Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: proportionaliteter og deres sammenhæng med lineære og potensfunktioner.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.