Matematik

bare en ligning

13. december 2004 af niqo (Slettet)
heey.. synes bare det er herre lang tid siden vi har beskæfteget os med ligninger.. hmm vil bare få den godkendt hvis den er rigtig=?

x^2-2x-15=0

x * x - 2x-15=0
x(-x)-15=0
-x=0+15
-x=15

på forhund tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2004 af Peden (Slettet)

Prøv at sætte dit svar ind i den øverste ligning, så finder du ud af svaret.

(det er ikke korrekt, brug formlen for løsning af andengradsligningen)

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2004 af studerende19 (Slettet)

Først finder du diskriminanten:

d = b^2 – 4*a*c

Så ser du om d er større, lig med el. mindre end nul.

d > 0: to løsninger x1 = (–b – √d)/2a
og x2 = (–b + √d)/2a

d = 0: én løsning x = –b/2a

d < 0: ingen løsning

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2004 af xyz (Slettet)

Ligningen har to løsninger, nemlig;
x= 5 v x = -3!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2004 af studerende19 (Slettet)

ups. rettelse:

d > 0: to løsninger x1 = (–b-kvadratroden af d)/2a
og x2 = (–b + kvadratroden afd)/2a

og så finder du de to x værdier.

Svar #5
13. december 2004 af niqo (Slettet)

nåeee jaaah.. men sådan her så?
x^2-2x-15=0

a=0
b=-2
c=-15
d=0

d = (-2)^2-4*0*(-15) = 4

x -b+kvadrat472*0 = 2

altså X=2

pg det passer ikke når man sætter det ind..

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2004 af allan_sim

Nej, a er ikke 0, i så fald ville der jo skulle stå 0*x^2 som første led i polynomiet...

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2004 af studerende19 (Slettet)

nej.

En andengradsligning er som følger:

a^2 + bx + c = 0

og din ligning er:

x^2-2x-15=0

Så a=1, b=-2 og c=-15

du skal udregne d ved formlen:
d = b^2 – 4*a*c

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2004 af xyz (Slettet)

Løsningerner skal være 5 og -3.

Hvis du nu sætter 5 ind på x's plads får du;
5^2-2*5-15 = 0 og

med -3:
(-3)^2-2*(-3)-15 = 0,
så ligningen har 2 løsninger, -3 og 5!

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2004 af xyz (Slettet)

a = 1!!

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#5: Nej! a er bestemt ikke 0. I så fald ville du slet ikke have en andengradsligning! Sådan her;

a=1
b=-2
c=-15

d = (-2)^2 - 4*1*(-15) = 64 > 0

og dermed to løsninger;

x = (-(-2)+/- sqrt(64))/(2*1) = 1 +/- 4

altså

x = {-3,5}.

Indsæt disse værdier og se, at de er løsninger, eller skriv faktoriseringen helt ud

(x+3)(x-5) = x^2 - 2x - 15

//Singularity

Skriv et svar til: bare en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.