Fysik

keplers 3. lov

20. juni 2009 af Louise_C (Slettet)

er der nogen som kan forklare mig hvad den går ud på? der gælder at T2 = k*a3, men jeg ved ikke kvad k er, og hvorfor a skal hæves i tredje potens.

på forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. juni 2009 af jordegern (Slettet)

k er en konstant og hvis du vil have præsiceret den så er k = G * M/4 * pi^2, hvor G er gravitationskonstanten og M er solens masse og Pi er 3,14.........

udmiddelbart vil jeg sige at alt omkring formlen må stå i din fysik bog eller I må have gennemgået hvordan kepler er kommet frem til formlen men t i planetens omløbstid og a er den halve storakse i planetens ellipseformede bane


Svar #2
20. juni 2009 af Louise_C (Slettet)

vi har netop ikke gennemgået Keplers love. og det som står i min bog er ikke brugbart.

ville T2=a4 ? det vil jeg gerne have forklaret.

for jeg ser godt at a er den halve storakse. og at det er omløbstiden. T2 betyder det ikke at planeten har rejst rundt i om solen to gange i sin ellipsebane? så har den jo også rejst 4*a?

mere hjælp ønskes.


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. juni 2009 af jordegern (Slettet)

http://www.rumfart.dk/vis.asp?id=185

http://www.rummet.dk/gymnasium/webbaseret-undervisning/rejser-i-rummet-1/keplers-love

http://www.matlex.dk/kepler.html#k3

http://www.fmb.dk/geometer/gymnasie/Keplers_love.pdf

disse burde kunne give dig svarende


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2009 af Matkaj

Forestil dig at du måler omløbstiderne for planeterne: T1, T2, T3,...

Dernæst måler du deres middelafstand til Solen (eller mere præcist den halve storakse i planetens ellipsebevægelse): a1,a2,a3,.....

Det viser sig nu at når du plotter omløbstiderne i anden som funktion af middelafstanden i tredje, så vil punkterne ligge på en ret linje gennem (0,0). Dvs. at T^2 og a^3 er proportionale dvs. T^2=k*a^3, så T^2/a^3=k for alle planeterne.

Uanset hvilken planet du betragter så vil forholdet mellem T^2 og a^3 give den samme værdi.


Svar #5
20. juni 2009 af Louise_C (Slettet)

er a3 en enhed for rumfang?
jeg er ikke med.


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. juni 2009 af jordegern (Slettet)

nej a er en afstand, om du vil have den i meter eller Astronomiske units må du selv bestemme men det skal passe sammen med enheden for T, hvis man tager T = år og a = AU så skulle man gerne få k = 1

og som matkaj siger så giver det en ret linje igennem 0,0 dvs der er en sammenhæng mellem tiden og afstanden og den gælder for alle planeter


Svar #7
20. juni 2009 af Louise_C (Slettet)

tak fordi i prøvede, men mere hjælp ønskes... undskyld, men jeg finder den tredje lov svær at forstå.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. juni 2009 af Matkaj

Forestil dig at der om mennesker gælder at deres levetid i anden (T^2) er proportional med deres højde i tredje (a^3), så har du en matematisk sammenhæng mellem levetid T og højde a som siger, at for alle mennesker gælder, at levetiden i anden divideret med højden i tredje er en konstant, dvs. T^2/a^3 =k.

Ovenstående er naturligvis ikke tilfældet, men måske det kan hjælpe dig i din forståelse af at keplers tredje lov udtrykker en matematisk sammenhæng mellem omløbstid T og den halve storakse a.


Svar #9
21. juni 2009 af Louise_C (Slettet)

#8 ved du hvad, jeg tror at jeg er begyndt at forstå det.

jeg skal lige have det sidste på plads om det du skrev tidligere i #4.
omløbstiderne som man målte, (T1,T2,T3...), er det for den samme planet eller det for forskellige planeter?

den halve storakse i planetens ellipsebevægelse, som man måler, hvordan måles den? jeg har set på flere figurer, og der ligner det at ellipsen kun har fire storakser (et 'kryds' skåret i ellipsen med centrum i midten). jeg har på fornemmelsen at jeg har misforstået tegningen. der er flere halve storakser? og fra hvilket punkt måler man middelafstanden til solen?


 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. juni 2009 af Matkaj

Ja T1, T2... og a1,a2 er værdierne for de forskellige planeter. Pointen er at uanset hvilken planet du betragter så vil forholdet T^2/a^3 give den samme værdi.

Forestil dig en ellipse, den længste afstand mellem to punkter på ellipsen er længden af storaksen, halvdelen af dette er længden af den halve storakse, altså a.

Den korteste afstand mellem to punkter er længden af lilleaksen.

Så det kryds du har set på en figur er dannet af to linjestykker som angiver hhv. storaksen og lilleaksen. Længden af den halve storakse er med god tilnærmelse også planetens middelafstand til Solen (om de er eksakt lig hinanden, kan jeg ikke umiddelbart sige), derfor bruges denne betegnelse også.


Svar #11
21. juni 2009 af Louise_C (Slettet)

lilleaksen, det er den lodrette linje gennem ellipsen?
er en halv lilleakse lig med en halv storakse?


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. juni 2009 af Matkaj

Se billedet på http://da.wikipedia.org/wiki/Ellipse_(geometri)

Den grønne linje er lilleaksen og den blå er storaksen.

Hvis en halv lilleakse er lig en halv storakse er de to akser lige store og så er det en cirkel.


Svar #13
21. juni 2009 af Louise_C (Slettet)

#12 tak.


Skriv et svar til: keplers 3. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.