Kemi

syre-base - ph værdi

20. juni 2009 af klogeåge33 (Slettet)

beregning af ph i en opløsning af svag syre kan tlnærmelsesvis beregnes; 

ph=1/2*(pks-log(Cs)

forklar hvorfor man kan bruge denne formel.

Nogen der kan give en god foklaring??? er væk


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2009 af Gate2 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2009 af crew (Slettet)

 Ja, fordi at det er formlen for en svag syre. Denne er en tilnærmelse, fordi x er så lille, at den ikke påvirker cS


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2009 af mathon

i nedenstående betragtes en svag, monoprot syre:
 

                                               HB (aq)  +  H2O (l)  <--->  B- (aq)    +    H3O+ (aq)
ligevægtskoncentrationer M          (1-α)cs                        α*cs              α*cs

når α er dissociationsgraden

ligevægtsloven giver

                                          [B-]*[H3O+]/[HB] = Ks
som ved indsætttelse
og forkortning
giver                                    cs2/(1-α) = Ks

hvor når
α<0,05                                 (1-α) ≈ 1     

hvoraf                                  cs2 = Ks
og
                                           α = √((Ks/cs))

                               [H3O+] = cs*α = cs*√((Ks/cs)) = √((Ks*cs))

                               log([H3O+]) = log(Ks*cs)½) = ½(log(Ks) + log(cs))

                                    - log([H3O+]) = ½(-log(Ks) - log(cs))

                                           pH = ½(pKs - log(cs))


 

                        

                                         
                                           

                                              


Skriv et svar til: syre-base - ph værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.