Matematik

Bevis - Rumgeometri

11. august 2009 af TEN (Slettet)

Hej

Sidder med 2 formler/sætninger jeg ikke rigtig kan finde beviser til i min bog!

Så håber i kan hjælpe.

Beregning af afstand mellem to punkter i rummet , nogen der ved hvordan beviset ser ud?

Og bevis for bestemmelse af ligning for tangentplan til kuglen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

Afstanden mellem to punkter i rummet bruger man bare Phytagoras.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2009 af mathon

et punkts afstand til en plan i rummet
udledes i analogi med et punkts afstand til en ret linje i planen
til

(ax+by+cz+d)/√(a2+b2+c2) = dist

specifikt for tangentplanen til kuglen med centrum i (e,f,g) og radius r

(ae+bf+cg+d)/√(a2+b2+c2) = r
eller

ae+bf+cg+(d-r√(a2+b2+c2)) = 0
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. august 2009 af MN-P (Slettet)

Ligningen for en kugle med centrum i C= (a,b,c) og radius r er

(x-a)2+(y-b)2+(z-c)2=r2

For tangentplan i Po= (xo,yo,zo) gælder at

normalvektoren til tangentplanen er sammenfaldende med CPo =(xo-a,yo-b,zo-c)

planets ligning bliver da

(xo-a)(x-xo)+(yo-b)(y-yo)+(zo-c)(z-zo)=0 lægges

(xo-a)2+(yo-b)2+(zo-c)2=r2                      til og der sættes udenfor parentes fås

(xo-a)(x-xo+xo-a)+(yo-b)(y-yo+yo-b)+(zo-c)(z-zo+zo-c)=r2  trækkes sammen til

(xo-a)(x-a)+(yo-b)(y-b)+(zo-b)(z-b)=r2

der er ligningen for tangentplanen gennem (xo,yo,zo)


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2009 af mathon

...hvoraf

når
røringspunktets koordinater ikke kendes

kuglens tangentplan
har ligningen

ax+by+cz+d = 0
med
d = r√(a2+b2+c2)-ae-bf-cg


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. august 2009 af mathon

#3

(xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) + (zo-c)(z-c) = r2
som let huskes når
kuglens ligning

(x-a)2 + (y-b)2 + (z-c)2 = r
skrives

(x-a)(x-a) + (y-b)(y-b) + (z-c)(z-c) = r2              med tilføjelse af indeks o i begyndelsen af de tre led


(xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) + (zo-c)(z-c) = r
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2009 af MN-P (Slettet)

#4

Hvad er (a,b,c) og (e,f,g)?

regner med at det ene er kuglens centrum. Når man ikke kender røringspunktet, hvad kender man så?

Hvorfor skriver du ikke oplysninger om betydningen af alle de bogstaver du bruger?

Så ville dine matematiske sætningermåske  give mening for andre.

Kan man ikke stoffet i forvegen skal man ofte gætte meningen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. august 2009 af mathon

(e,f,g) finder den opmærksomme læser oplysning om i #2

medens det for den sarkastiske kommentator i #6
oplyses, at

[a,b,c] er tangentplanens normalvektor,
som det vil være bekendt for matematikudøvere, der har beskæftiget sig blot minimalt med planens ligning
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. august 2009 af mathon

...som en "udbygning" af
linjens ligning i planen

ax + by + c = 0                         hvor linjens normalvektor n = [a,b]

til planens ligning i rummet

ax + by + cz + d = 0                 hvor planens normalvektor n = [a,b,c]


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. august 2009 af mathon

helt i tråd med
at
tangenten til cirklen med centrum (d,e) og radius r
     (xo-d)(x-d) + (yo-e)(y-e) = r2                       med kendskab til røringspunktet (xo,yo)

     ax + by + c = 0
     med
     c = r√(a2+b2) -ad-be                                  når røringspunktet ikke er kendt


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. august 2009 af mathon

ovenstående bringes her i oversigt


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. august 2009 af MN-P (Slettet)

Undskyld!

Jeg troede du var her for at hjælpe, men alligevel forventer du at man ved i forvegen at du kalder normalvektoren (a,b,c). For mig er det centrum for cirklen, men mine bøger er jo også lidt ældre end dine.

Om man kender centrum og røringspunkt eller kender centrum og normalvektor til kuglen giver jo ikke den store forskeld.


Skriv et svar til: Bevis - Rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.