Matematik

Hjælp til 2 svære ligninger

18. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Der er to ligninger jeg meget gerne vil have forklaret med gode detaljeret mellemregninger hvordan de løses, fordi jeg sidder lidt fast og vil meget gerne forstå hvordan de løses så jeg kan komme videre, og ville sætte pris på noget hjælp.

Ligningen

(-x+2)^2 = 6 1/4

og -x^2 = -49

Mvh

Christian


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2009 af Isomorphician

(-x + 2)2 = 6,25

tag kvadratroden på begge sider:

-x + 2 = 2,5  eller  -x + 2 = -2,5

træk 2 fra på begge sider i begge ligninger:

-x = 0,5  eller  -x = -4,5

gang med -1 på begge sider i begge ligninger:

x = 0,5  eller  x = 4,5

-------------

-x2 = -49

gang med -1 på begge sider:

x2 = 49

tag kvadratroden på begge sider:

x = ±7


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2009 af Paul Erdös (Slettet)

Læs dette: http://da.wikipedia.org/wiki/Kvadratsætningen

I dit tilfælde får du altså (-x+2)^2=(-x+2)(-x+2)=x^2+4-4x. Den første ligning er altså:

x^2-4x+4 = 6,25 ⇔  x^2-4x+4 - 6,25 = 0

Dette er en andengradsligning. Kan du løse sådan én?

Den anden ligning er meget simpel. Du tager

-x^2 = -49 ⇔ x^2 = 49 ⇔ √x^2=√49 ⇔x=±7

I denne ligning er det vigtige at du husker at når x er i anden potens, kan løsningen både være positiv og negativ.


Svar #3
18. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Tak! :D  Det gjorde det meget nemmere. Jeg tror bare at vores lærer vil have at vi skriver det i brøker, og det er der ejg bliver forvirret.

Angående -x2 = -49

jeg forstår ikke hvad du mener med gang med - 1 på begge sider

i klassen så det vist sådan ud

(-x)*(-x) = -49

x^2 = - 49  og så tager man kvadratroden, men man ganger da ikke med en??


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2009 af Isomorphician

#3

Det er for at fjerne det negative fortegn.

Som du har skrevet det i #3 vil der ikke være nogen reelle løsninger, da man ikke kan tage kvadratroden til et negativt tal, eller finde et tal og gange det med sig selv og få et negativt resultat om man vil.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2009 af MN-P (Slettet)

Ja men så får du da i brøker, selv om brøkstregerne blive skæve her.

(-x+2)2 = 6 1/4                laver uægte brøk

(-x+2)2=(6*4+1)/4

(-x+2)2=25/4

(-x+2)2=(5/2)2

-x+2=5/2 eller -x+2=-5/2            lægger x til på begge sider

2=x+5/2 eller 2=x-5/2                 trækker 5/2 fra eller lægger 5/2 til

2+5/2=x eller 2-5/2=x                 5/2=2 1/2

4 1/2=x eller -1/2=x

hov glemte ⇒ eller ⇔


Skriv et svar til: Hjælp til 2 svære ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.