Kemi

pH- værdi

19. august 2009 af elissa92

[ H3O+] = HCl + H2O --> H3O+ Cl -

0,01 gram HCl i 0,001 L vand. Hvad bliver pH?

1. Find konc. af HCl

2. Find konc. af H3O+ (mol/L)

3. pH = -log [H3O+]

Sådan har jeg gjort, men kan ikke komme videre. Det kan også godt være jeg har lavet det forkert. :

- n (HCl) = m(HCl) / M (HCl)  <=> n = 0,01 gram / 36,458 g/mol <=> n = 0,00027 mol

- c = n / V  <=> c = 0,00027 mol / 0,001 L <=> c = 0,27 mol/L

- n (H3O+) = m (H3O+) / M (H3O+)  <=> n (H3O+) = 0,01 gram / 19,04 g/mol <=> n = 0,000525652 mol

- c = n /V <=> c = 0,000525652 mol/0,001 L <=> c = 0,52565 mol/L

Hvis det jeg har gjort er rigtigt, mangler jeg bare at finde pH


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

Du finder helt korrekt  c(HCL), men du har ikke mængden af oxonium angivet , altså du opfinder selv 0,01 gram.!

Du ser at HCl og H3O+ har stofmængde forholdet 1:1 dvs. n(HCl)=n(H3O+)

ergo c(H3O+)= 2,74 *10-4 mol / 0,001 L = 0,274 M  samme som HCl ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

pH = -log (0,274) = 0,56  hmmm hvis jeg har regnet rigtig, så er det godt nok en sur opløsning


Svar #3
19. august 2009 af elissa92

0,01 gram står i opgaven, så det var den jeg brugte. Men nu ved jeg at stofmængden er den samme.

Hvordan kommer jeg så videre? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

okay... jeg siger det igen du har 0,01 gram HCl, men du har ikke 0,01 gram H3O+

Hvad mener du hvordan jeg kommer videre? Jeg har vidst lavet alt.... ?


Svar #5
19. august 2009 af elissa92

Nåårh okay. Det forstår jeg godt nu. Ja men efter jeg har fundet koncentrationerne, skal jeg finde pH.

Jeg har lige et spørgsmål - Hvis jeg skal finde M for H3O +, skal jeg så tage hensyn til plusset, eller bliver det det samme som H3O ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

Det skal du ikke ;)

Det er bare for at vise den har en samlet ladning på + 1 (ion) :)


Svar #7
19. august 2009 af elissa92

Okay tak :)

Så nu skal jeg bare bruge denne her formel til H3O+ :

c = n / V <=> c = 0,00027 mol / 0,001 L <=> c = 0,274 mol/L

skal jeg ikke det?


Svar #8
19. august 2009 af elissa92

Okay jeg har fundet ud af det. Og tak for hjælpen :D

Jeg fik det samme svar som dig. Det er en sur opløsning. Men det undrer mig lidt, fordi pH - værdien plejer at være fra 1 til 14. I dette tilfælde er den 0,56, som under 1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. august 2009 af desert_eye (Slettet)

Hvis din syre er stærk nok så kan du godt ramme pH=0

Ligesom meget meget stærke baser med pH over 14


Skriv et svar til: pH- værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.