Fysik

frit fald / mekanisk energi

20. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

Hejsa , jeg har til aflevering fået den opgave for , og den voldet mig mange problemer da fysik ikke er min stærke side.'

En lille raket når en største højde på 88km over jordoverfladen. Herfra falder rakethylsteret lodret ned mod jorden. Tyngdeaccelerationen regnes konstant lig med 9,7 m/s^2 under faldet.

a) Med hvilken fart ville rakethylsteret ramme jorden, hvis der ikke var luftmodstand?

På grund af luftmodstand er rakethylsterets fart lige før nedslaget 500m/s. Rakethylsterets masse er 55kg. 

b) Beregn tabet i mekanisk energi under faldet.

Rakethylstret består af aluminium, hvis specifikke varmekapacitet er 880 J/(kg*K). Det antages, at halvdelen af den tabte mekaniske energi går til forøgelse af rakethylstrets indre energi.

c) Hvilken temperatur har rakethylstret lige før nedslaget, hvis dets temperatur i højden 88km var 50 grader celcius?

d) Hvad går den anden halvdel af den tabte mekaniske energi mon til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#0:

a) Hvis der ikke er luftmodstand, gælder energibevarelse. Det vil sige, at hylsterets potentielle energi i højden 88km skal være lig den kinetiske energi ved jordoverfladen. Dermed kan du beregne hastigheden.

b) Du får nu oplyst hastigheden ved nedslaget, og kan dermed beregne den kinetiske energi, som egentlig gælder ved overfladen. Dermed kan du også beregne, hvor stor forskellen er på den kinetiske energi du har regnet i a) og nu her i b), og dermed finde forskellen i den mekaniske energi.

c) Halvdelen af energien fra b) skal bruges til at opvarme aluminiumet. Du kan vel selv beregne en temperaturforøgelse.

d) Det skal du så selv overveje. :)


Svar #2
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

a) det vil altså sige at Epot,start = Ekin,slut <=> m*g*h = m*g*s
[hvor m=massen, g=tyngdeaccelerationen, g=højden, s=strækningen]

Og det giver også hinanden, da h=88km og s=88km .

Men hvordan kan man ud fra det finde farten ?

gør man det ved at sige : v^2 = 2*g*s ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Hvorfor får du E_kin,slut = m*g*s? Du skal huske, hvordan kinetisk energi er på formel:

E_kin = ½ * m * v^2


Svar #4
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

gælder dette ikke:

Under det frie fald gælder:
v^2 = 2*g*s

Deraf får vi:
Ekin,slut = (1/2)*m*v^2 = (1/2)*m*2*g*s = m*g*s
 


Svar #5
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

men så havde man seføli også bare fra starten af kunne regne ud v^2 ud .

hmm..


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Jo, det gælder skam - formlen kommer af energibevarelse:

For et objekt i højden h vil hastigheden ved jordoverfladen (eller nulpunktet for den potentielle energi):

E_kin = E_pot => ½mv^2 = mgh => v = sqrt( 2*g*h)


Svar #7
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

hva så med sådan her :

E_kin = E_pot <=> (1/2)*m*v^2 = m*g*s

og så isolerer man v . ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Jeps. Se eventuelt #6.


Svar #9
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

men problemet er bare at jeg ikke kender rakethylsterets masse i opgave a) ...


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Det er ikke relevant. :) Prøv selv at se, hvorfor.


Svar #11
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

nåå ja (: - de bliver selvfølgelig bare forkortet ud ..

E_kin = E_pot <=> (1/2)*m*v^2 = m*g*s <=> ½*v^2 = g*h <=> v^2 = 2*g*h <=> v = √(2*g*h)
 

og det var også det du mente med sqrt .


Svar #12
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

jeg har tænkt lidt på om man ikke også kan sige :

v = g*t

s = ½*g*t^2

v=farten, g=tyngdeaccelerationen , t=tid , s=strækningen

s = ½*g*t^2 <=> 88000m = ½*9,7m/s^2*t^2   =>  t = 134,7s

v = g*t = 9,7m/s^2*134,7 = 1306,6m/s

og her får man det præcis samme resultat som ved at sige : 

v = √(2*g*h) = √(2*9,7m/s^2*88000m) = 1306,6m/s
 

??


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Præcis!

#12: Det kan du sandsynligvis også gøre, men brug af energibevarelse er mere "fysisk" korrekt, selvom begge dele selvfølgelig er lige gode.


Svar #14
21. august 2009 af christiasoerensen (Slettet)

E_kin = 1*m*v^2 = ½*55kg*(500m/s)^2 = 6875000J

E_pot = m*g*s = 55kg*9,7m/s^2*88000m = 47000000J

det skal jeg vel bruge til b) , men forstår ikke helt dine henvisninger ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Lige en bemærkning: Bevarelseslovene i fysik er noget, der fokuseres meget på, så det ville være godt at sætte sig ind i dem.


Skriv et svar til: frit fald / mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.