Matematik

2 stamfunktioner med tangenter

30. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Først: Jeg har en funktion f(x)=6-3x, hvortil jeg skal bestemme F til f, der har linjen y=4 som tangent.

Dernæst, skal jeg angive stamfunktionen G til f, hvis graf har linjen y=3x+2 som tangent.

Især hvordan G skal kunne være stamfunktion til f, er jeg ret forvirret over.. og så hvordan jeg tager forbehold for tangenterne i udregning af stamfunktionerne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2009 af peter lind

Hvis jeg ikke husker meget galt har du haft en meget lignende ogave tidligere. Hældningen for tangenten er 3, så du skal finde for hvilket x0 G'(x0) = 3. Derefter skal du finde det det punkt (x0, y0) som tangenten går igennem. Der skal så gælde G(x0)=y0


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2009 af NejTilSvampe

F(x) = 6x-(3/2)x^2 + k nu skal du bare finde k når F tangerer y=4

Du ved at F'(x) = f(x) så du behøver ikke engang at differenciere. Og du ved at y=4 har hældningen 0.

så F må have hældningen 0 i 0=6-3x => x=2

F(2) = 4 => 6*2-(3/2)*2^2 + k = 4

k = 4 +(3/2)^4 - 12 = ?
 


Svar #3
30. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Godt så!

k får jeg til -2.. og så må det være noget med bare at indsætte k'værdi i F(x) fra tidligere.. og hvad siger i så?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2009 af peter lind

#3 Det er rigtigt.


Svar #5
30. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Godt så (:

Ja, så bliver det jo bare F(x)= 6x - ((3x^2)/2) -2

Men hvad gør jeg så her i anden del.. Dét forstår jeg ikke.. Stamfunktion G til f? :S


Svar #6
30. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Hvis det skal forståes sådan at G´(x) = f(x).. så har jeg fået k til værende 3/2 og har indsat i ligningen.. Så den ligner F(x). Forskellen er blot 3/2 istedet for -2


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2009 af peter lind

Det er korrekt at forskellen blot ligger i værdien af k; men jeg får altså ikke k til at være 3/2. Kan du ikke komme med nogle mellemregninger?


Svar #8
30. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

G(x)=6x-((3x^2)/2)+k

=> 6(1)-((3(1)^2)/2)+k=3

=> 3/2+k =3

=> k = 3/2


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august 2009 af peter lind

Du bruger x=1 uden forklaring; men det er forkert.


Svar #10
31. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Hvorfor er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. august 2009 af peter lind

G'(x0)=3 . Tangenten i x0 skal have hældningen 3


Svar #12
31. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Men er det ikke, hvad jeg har gjort i #8?


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. august 2009 af mathon

G'(xo) = f(xo) = 6-3xo = 3

yo = 3xo + 2

G(xo) = yo =  6xo -(3/2)xo2 + k


Svar #14
31. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Er ikke med.. Jeg sætter jo G´(x)=3 og får derved x til værende lig 1.Og indsætter så ved substitution 1 på x's plads. Herved får jeg: G(x)=6x-((3x^2)/2)+k

=> 6(1)-((3(1)^2)/2)+k=3

=> 3/2+k =3

=> k = 3/2


 

Og får så G(x)= 6x- ((3x^2)/2)+ (3/2)


Brugbart svar (0)

Svar #15
31. august 2009 af mathon

#13

G'(xo) = f(xo) = 6-3xo = 3
hvoraf
xo = 1

da røringspunktet ligger både på grafen for G(x) og på linjen y = 3x+2
hvoraf
yo = 3*1 + 2 = 5

G(1) = 5 =  6*1 -(3/2)*12 + k

5 = 6 - 1,5 + k

-1 = -1,5 + k

k = 0,5

G(x) = 6x -(3/2)x2 + 0,5 = -1,5x2 + 6x + 0,5


Svar #16
01. september 2009 af Kamelkalle (Slettet)

#15 mange tak! jeg er med!


Skriv et svar til: 2 stamfunktioner med tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.