Kemi

Udregning af Kc værdi

02. september 2009 af Dezkon (Slettet) - Niveau: A-niveau

heej er der nogle der kan hjæle mig med følgende opgave ?

Jeg kan ikke finde formellen til at udregne opgaven, så ville være dejligt med noget formel hjælp, og eventuelt et eksempel:

Opgaven jeg har fået stillet lyder således:

Beregn Kc (ved 23? C) for følgende reaktion (vandig opløsning):

3 MnO42-(aq) + 2 H2O(l) ? 2 MnO4-(aq) + MnO2(s) + 4OH-(aq)

Håber i kan hjælpe mig med en formel eller lignende :)

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

hvis jeg nu giver dig en ledetråd, kan du skrive hvad du kommer frem til.
Du skal rode med lidt Gibbs-energi, og så bruge en formel der hedder -dGΘ=R*T*ln(K), som du også selv kan udlede af formlen:
dG=dGΘ+ln(Y)*R*T, og du ved at når der er ligevægt for reaktionen, så er Y=K og dG=0. Dette giver dig så
-dGΘ=R*T*ln(K), og du kan så regne det ud.


Svar #2
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

Hmm jeg tror desværre ikke det var denne form for løsning jeg søgte :/ Har aldrig hverken hørt eller set noget om Gibbs-energi :s

Så jeg har desværre lidt svært ved at vide hvordan den skal anvendes osv.

Findes der andre måder at løse opgaven på ?

Men ellers mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Ja, så lyder det ikke rigtigt som om den er den måde du skal gøre det på.

Har du koncentrationerne af stofferne?


Svar #4
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

Jaa jeg tror det er dem jeg lige har fundet..

Troede de var i en opgave for sig. Men der står følgende (bar mig der ikke læser ordenligt)

Ved 23grader er målt:

[MnO42-] = 9,59 * 10-8M

[OH- ] = 1,05 * 10-3M

[MnO4- ] = 5,23 * 10-4M

Alle sammen målt i ligevægt


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Så snakker vi nu. Så er det simpelt.

Vi laver lige opgaven sammen (så jeg ikke laver det hele). Kan du i din bog slå op under ligevægtskontanten, og finde formlen for denne?

Karam


Svar #6
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

kan finde noget der ser sådan her ud:

[HI]2   /   [H2] * [I2]  = Kc    Men kan bare ikke se hvad jeg skal anvende temperatur osv til i denne sammenhæng !?


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Du skal ikke anvende temperatur. Hvis koncentrationerne er givet ved ligevægt er det formlen du skal bruge. Man har nok valgt at skrive temp, fordi at den ændrer sig med temperaturen, som du også så i det første indlæg jeg postede.
23 er jo bare ca. stuetemp.


Svar #8
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

Hvilket vil sige at jeg bar skal indsætte koncentrationer der der hvor der fx står [HI]2 ? Altså koncentrationen2 (på det pågældende stof)?


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Nej, det du ophæver i anden i den bryk du laver der, det er koefficienten. Det vil sige det tal der står foran molekylet i reaktionsskemaet.

Got it?


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Se evt følgende link:

http://homepage.svendborg-gym.dk/rk/kemi/formelsamling/formelsamling%20ligevagt.htm


Svar #11
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

Hvad jeg får ud af det er følgende:

Kc  = [C]c * [D]d     /    [A]a * [B]b

Hvor C, D, A, B er koncentrationen på stofferne ?

Den opløftede værdi er jeg ikke sikker på hvad er, men vil skyde på det måske er de 10-8 fx ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Nej det gør det ikke. Det er koefficienterne. Og A,B,C,D er ikke koncentrationen - det er koefficienterne. [A], [B], ... etc. er koncentrationerne.
Kig på dit reaktionsskema og så er A, B .. etc. de tal der står foran stoffet. Læs den side jeg sendte der står det på.

Karam


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. september 2009 af Frk.Unik (Slettet)

kc, er ligvægts konstanten og den kan du finde med at gange produktets koncentrationer sammen og dividere dem med reaktanternes koncentrationer ganget sammen...

hvis der foran nogle at molekylerne står en koefficient, skal man i ligningen sætte koefficienten som potens for den pågældende koncentration.

fx så har du 4 OH-, i ligningen skal du så bare skrive OH- koncentration i fjerde dvs (9,59*10-8)4

håber det hjalp


Svar #14
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

Klasse jeg er med nu :) Mange tak for hjælpen :)

Den var lidt langt om at hente !:(


Svar #15
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

Kan det passe at den skal løses på følgende måde?

(9,59*10-8)3    /    (5,23*10-4)2    *  (1,05*10-3)4      =    3,919*10-27

Kan det godt passe at det giver det ovenståend?

Lidt svært at skrive ligningen herinde menhar prøvet så godt jeg kunne:)


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Ikke helt. Du laver den typiske fejl. Kigger du på den formel du selv har skrevet op (den med bogstaverne) kan du se at det er produkterne der skal være i tælleren og reaktanterne der skal være i nævneren.

Så du får et lidt andet resultat.


Svar #17
03. september 2009 af Dezkon (Slettet)

Så der skal bare byttes om på tingene på hver sin sie af / ? :)

Klasse så tror jeg at jeg har resultatet om to sekunder :p

376,96 får jeg det til nu


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Finder lige min støvede lommeregner frem og tjekker.

To sek


Brugbart svar (1)

Svar #19
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Den tog lang tid at finde.
Men du har ret.

Karam


Brugbart svar (1)

Svar #20
03. september 2009 af JKaram (Slettet)

Og forresten min ven:

Du skal huske enheder hed. Det er typiske fejl #2 når man snakker ligevægtskonstanter.

M3 bliver enheden.
 


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.