Matematik

Ligninger!

05. september 2009 af remiix (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg hader ligninger, de går aldrig op?

der står 5x + 16 = 3x + 55

så pluser vi x'erne 8x og tallene, minusser vi 55-16=39 . er det ikke rigtig ?

også skal man dividerer tallene med hinanden? det giver 4, kommer et eller andet, er det så x=4?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2009 af Isomorphician

5x + 16 = 3x + 55

træk 3x fra på hver side (dermed er der ingen x'er tilbage på højresiden):

2x + 16 = 55

træk 16 fra på hver side (dermed er x isoleret på venstresiden):

2x = 39

divider med 2 på hver side (der er værdien for 1 x isoleret):

x = 19,5


Svar #2
05. september 2009 af remiix (Slettet)

uuh mange tak ..

jeg har en til .tror jeg kan nu .

5x+17=9x-8

x=2,25

er det rigtig ?


Svar #3
05. september 2009 af remiix (Slettet)

3 gange (x+4) + 4 gange (x-3) x=7x , er det rigtig? :s


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2009 af Isomorphician

Du kan altid prøve at regne efter:

5*2,25 + 17 = 9*2,25 - 8

11,25 + 17 = 20,25 - 8

28,25 = 12,25

Altså er x = 2,25 ikke korrekt.


Svar #5
05. september 2009 af remiix (Slettet)

okay tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2009 af Exupery (Slettet)

Prøv lige at løse ligningen i #2 i små skridt her på Portalen. Præcist ligesom Isomorphician har gjort med den første ligning. Så kigger vi lige på, hvad du gør forkert.


Svar #7
05. september 2009 af remiix (Slettet)

okay, se det er jo

 5x+17=9x-8 .

så fjerner jeg 5x fra begge sider

4x . og 8 fra begge sider 0+9= 9 

4x:9 ? x = 2,25 


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2009 af Exupery (Slettet)

Der er ikke meget struktur over det, du laver..

Prøv at skrive:

Vi har en ligning:

5x+17=9x-8

Så trækker jeg 5x fra på begge sider af lighedstegnet:

5x+17-5x=9x-8-5x

og forkorter:

17=4x-8

Nu lægger jeg -- til på begge sider af lighedstegnet:

-----------

Gør det i helt små skridt. Nu er jeg startet, udfyld selv det sidste og fortsæt.


Svar #9
05. september 2009 af remiix (Slettet)

du fjerner også 8, også er det 17: 4? x=4,25


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. september 2009 af Exupery (Slettet)

17=4x-8

Jeg fjerner ikke 8.

Jeg lægger 8 til på begge sider af lighedstegnet:

17+8=4x-8+8

Forkorter vi, bliver det:

25=4x

Nu kan vi så dividerer med 4 på begge sider af lighedstegnet:

25/4=4x/4

Hvilket forkortet bliver:

x=25/4

Når vi løser ligninger, må vi ikke bare fjerne noget! Vi har 4 regneregler, det er det eneste, vi må, og gør vi andet end det, så får vi ikke det rigtige resultat.

De 4 regneregler:

I) Du må lægge samme tal til på begge sider af lighedstegnet.

II) Du må trække samme tal fra på begge sider af lighedstegnet.

III) Du må gange med det samme tal på begge sider af lighedstegnet.

IV) Du må dividere med det samme tal på begge sider af lighedstegnet.

Ergo må vi ikke bare fjerne noget. Hvis du kigger på, hvordan jeg og Isomorphician har løst ligningerne, ser du, at vi kun har brugt de 4 regler. Prøv selv med en ny ligning.


Svar #11
05. september 2009 af remiix (Slettet)

okay jeg tror jeg forstår af alt hva i har skrevet, men min folkeskole lærer lærte mig det sådan her..

fx = 6x - 2 = 8x - 31

2x+ 29 , divider , x=14,5, er det rigtig?


Svar #12
05. september 2009 af remiix (Slettet)

NEJ NEJ det forkert, vent lige


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. september 2009 af Exupery (Slettet)

Resultatet er rigtigt, men det ser mærkeligt ud, som du regner.

Jeg tror, at du burde prøve at skrive ligningerne op i meget små skridt. Gør det lige så langsomt, som vi har gjort, så kan det ikke gå galt.

Prøv at løse:

4x+5=25

Men du skal gøre det, mens du skriver, hvilken regel du benytter.


Svar #14
05. september 2009 af remiix (Slettet)

6x + 8x = 14x , og tallene 31-2 eller plus .. 29 eller 33 .. også 14x: 29 eller 14x:33 .. x = ? det okay, det gøre ik noget, jeg er fatsvag til matematik:)


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. september 2009 af Exupery (Slettet)

Du havde regnet rigtigt først. Men prøv at gøre det, jeg bad dig om i #13. Alle kan finde ud af matematik, den eneste grund til, at du regner forkert, er, at du forvirrer dig selv ved at gøre det langt mere kompliceret, end det i virkeligheden er.


Svar #16
05. september 2009 af remiix (Slettet)

å den var rigtig den jeg skrev? alligevel? eheh

men den du har skrevet..

4x+5=25 .. hm er det, x=5 ,, fordi du fjerner 5 fra 25 .. 20 .. 4x:20=5 .. x=5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. september 2009 af Exupery (Slettet)

#16 Du gør ikke, hvad jeg beder dig om. Skriv det op helt enkelt og overskueligt, skriv hvilke regler du bruger. Gør præcist som jeg gjorde i #8.

(men jeg kan godt røbe, at du regnede rigtigt.)

Det er for din skyld, at jeg beder dig være mere enkel. Det giver en bedre forståelse, og det er mere overskueligt, når ligningerne bliver lidt sværere.


Svar #18
05. september 2009 af remiix (Slettet)

okay haha jeg prøver den her .. men sig også om resultatet er rigtig .. :D

8x-33=5x+3

jeg pluser begge x'erne .. 8x+5x= 13x

også fjerner jeg 3 fra begge sider, 30, og de to tal dividerer jeg med hinanden :D ?


Svar #19
05. september 2009 af remiix (Slettet)

det ser forkert ud :S resultatet gav 2,3 .. ej det ligemeget , du behøves ik hjælpe mere, jeg spiler din tid:D .. mange taaak for hjælpen, tak fordi du ville bruge tid<3 


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. september 2009 af Exupery (Slettet)

Nej, det er forkert! Se nu hvorfor:

8x-33=5x+3

Vi lægger 5x til på begge sider af lighedstegnet (I):

8x-33+5x=5x+3+5x

=>

13x-33=10x+3

Du kommer ikke af med noget som helst ved at lægge 5x til. Du burde have trukket dem fra, dvs have brugt regel nummer II i stedet for I. Men det ser du ikke, når du skriver det op, som du gør. Prøv nu at skrive det op, som jeg gjorde i #8! Det bliver nemmere, det lover jeg dig.

I øvrigt forsøger du her igen blot at fjerne 3 fra begge sider af lighedstegnet, det kan du ikke. Hvis jeg skal illustrerer, hvad du gør, så laver du denne beregning:

8x-33=5x+3

=>

8x-30=5x (Forkert!)

Du vælger at trække 3 fra på højresiden af lighedstegnet og lægge 3 til på venstresiden. Det må du ikke! Det er der ikke nogen regel, der siger.

Så forfra og denne gang med regler og overskuelig opsætning (som i #8).


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.