Fysik

Hjælp til mekanik opgaver

06. september 2009 af navn120 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har en opgave her jeg ikke rigtig forstår idet at der ikke er opgivet nogle værdier for enhederne.

"Opgave 4:

En bil kan accelerere og bremse med konstant acceleration, med størrelsen hhv. a1 og a2. Bilen har en maksimal fart vm. bilen skal tilbagelægge en strækning, L, startende i hvile.

A) Hvor hurtigt kan bilen tilbagelægge strækningen hivs, strækningen er så kort at den maksimale fart ikke opnås under turen?

B) Hvor hurtigt kan bilen foretage turen hvis den maksimale fart opnås under turen?

C) Hvor hurtigt kan bilen tilbagelægge strækningen, hivs strækningen er så kort at den maksimale fart ikke opnås under turen, og bilen skal stoppe præcis efter strækningen L?

D) Hvor hurtig kan bilen foretage turen hvis den maksimale fart opnås under turen, og bilen skal stoppe præcist efter strækningen L?"

Jeg ved at man skal benytte bevægelsesligningerne til at løse opgaven men kan ikke helt se hvordan...


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2009 af peter lind

A) s=½a1*t2

B) Find først hvor langt tid det tager at opnå makshastighed og find den dertil svarende længde. Resten af strækningen køres så med maksimalhastigheden.

C) s=½a1t12+½a2t22= s1+s2 vmaks = a1t1=a2*t2. hvor vmaks er den største hastighed den opnår på denne strækning.(altså ikke det vmaks, der angives i opgaven). t1 er den tid det tager under accelerationen og t2 er den tid det tager at bremse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2009 af MN-P (Slettet)

a1, t1 v1 og s1 er for strækningen inden max hastighed opnås
a2, t2 v2 og s2 er for strækningen under bremsning (a2 er negetiv)
a3, t3 v3 og s3 er for strækningen med maksimal fart
t v og s=L er for den samlede strækning

a)
a1*t1<vm isoler tiden


b)
a1*t1=vm t1=vm/a1
L=s1+s3
s1=1/2*a1*t1²
s3=vm*t3 t3=s3/vm
t3=(L-s1)/vm

c)
s1=1/2*a1*t1²
s2=1/2*a2*t2²
v1=a1*t1=v4
v=v4+a2*t2=0
a1*t1=a2*t2
t1=a2/a1*t2

indsæt i s2=
L=s1+s2 tind t2 og derefter t1
d)
sæt v4=vm i udtrykkene i c


Skriv et svar til: Hjælp til mekanik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.