Matematik

Hjælp til (endnu) en ligning

06. september 2009 af lucaluca (Slettet) - Niveau: C-niveau

Ligningen hedder (x-2,3)5 = x+1

Jeg kan simpelthen ikke greje den.

Mvh Christina


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2009 af peter lind

Gang 5 ind i parantesen og isoler derefter x.


Svar #2
06. september 2009 af lucaluca (Slettet)

Hej Peter.

Hvis jeg ganger 5 ind i parantesen hedder den så -11,5?

Jeg kan simpelthen ikke se logikken i ligningen og det er en kamp for mig hver gang jeg skal løse en. Selvom jeg prøver at bruge ligningsreglerne.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2009 af peter lind

Venstre side 5x-11,5. Adder derefter -x på begge sider.


Svar #4
06. september 2009 af lucaluca (Slettet)

Hej igen.

Kan du prøve at stille det op så jeg kan se det sort på hvidt?

Ved godt det måske virker lidt krævende, men jeg kan simpelthen ikke komme frem til facit som er x=3,125


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2009 af peter lind

Hvis du adderer -x på begge sider får du 5x-x -11,5 = 1. Adder derefter 11,5 på begge sider. Du må prøve at lave noget selv. Ellers lærer du det aldrig. Prøv Jeg skal nok rette men prøv.


Svar #6
06. september 2009 af lucaluca (Slettet)

Hvis jeg nu siger

(x-2,3)5 = x+1

x-2,3 gange 5 = x+1

x-11,5 + 1 = x+1 - 11,5

x-12,5

Er det helt forkert??

Så skal jeg dividerer 12,5 med 4, men hvorfor??


Svar #7
06. september 2009 af lucaluca (Slettet)

Er det fordi at x er =1? Så når man siger x-5 hedder det 1-5 = 4?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2009 af peter lind

(x-2,3)5 = 5*x- 5*2,3 = 5x - 11,5    Du skal også gange de 5 på x. Du har nu

5x-11,5 = x+1   Når du er usikker skal du kun gøre en ting af gangen. Det formindsker sandsynligheden for fejl. Her kan du vælge enten at addere 11,5 på hver side af ulighedstegnet eller at fratrække x. Jeg vælger det første. Det giver

5x-11,5+11,5 = x+1 + 11,5   derefter trækker du sammen på det. Det giver da -11,5+11,5= 0

5x+0 = x+1+11,5 eller 5x= x+1 +11,5. Dernæst trækker du sammen på højre side. Da 11,5+1 = 12,5 får du

5x = x + 12,5                        Dernæst skal du fratrække x på begge sider af lighedstegnet. Prøv selv herfra. Husk Kun en ting ad gangen.


Svar #9
06. september 2009 af lucaluca (Slettet)

Tusind tak for din store hjælp:-) Jeg prøver igen.


Skriv et svar til: Hjælp til (endnu) en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.