Matematik
{JF} - Integraler vol. 1
Kategori: NEM
Bestem
∫01 (1 + log(x) * (1 + x)0,5 * (1 - x)-0,5) / [ (1 + x)0,5 * (1 - x)0,5 ] dx
Svar #1
11. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)
Udtrykket kan forkortes til (1+log(x)/(1-x). Integranten kan så spilttes op, så vi reels står med ∫log(x)/(1-x)dx. Vi kan så bruge delvis integration, idet vi sætter U=log(x) og dU=1/xln(10) og dV = ....? Er jeg på rette spor?. Jeg får 1-(pi2/6 / (6ln(10)))
Svar #2
11. september 2009 af Fourier (Slettet)
Udtrykket kan forkortes til ∫01 1 / (1-x2)0,5 dx + ∫01 logx / (1 - x) dx.
Det var dét, du mente?
Svar #3
11. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)
jeg havde ikke bemærket parentesen efter 1-tallet og efter dx, men så får vi 1/(1-x2)0,5 og resten fordi ((1-x)2)1/2 = 1-x
der samlet giver 2-pi2/6*1/ln(10)
Svar #5
12. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)
Ja det kan jeg også godt, men lad nu de andre kloge hoveder kigge på det, den er jo nem ikke? Og jeg behøver vel ikke komme med resultatet først. De gange jeg selv har sat opgaver ind, er der aldrig nogle, der har svaret mig, så det bliver man lidt træt af. Men jeg kan give et hint. Substituer med en tilpas invers trigonometrisk funktion.
Svar #6
12. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)
OK, i den første, sæt x=sin(v)<=>dx=cos(v), og for 0≤x≤1 <=> 0≤sin(v)π/2, så det første integral giver π/2
Svar #7
12. september 2009 af Dynin (Slettet)
Så napper jeg det andet integral :-) Her bruger man Maclaurinrækken for ln(1-x) [der er valid for -1≤x<1]:
Svar #8
12. september 2009 af Dynin (Slettet)
#6 et alternativ ... man husker at x→arcsin(x) differentieret giver x→(1-x2)-½ hvoraf ∫01(1-x2)-½ dx=arcsin(1)-arcsin(0)=π/2
Svar #10
13. september 2009 af Fourier (Slettet)
Jep, det ser godt ud drenge! ;-)
Jeg har lagt min løsning ind på "Julieaften"-problemet. "Integraler vol. 2" er endnu uløst, kan jeg se. Det er ellers den første opgave under kategorien MELLEM.
Skriv et svar til: {JF} - Integraler vol. 1
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
