Matematik

to ligninger med to ubekendte...

10. september 2009 af tutsinuts (Slettet)

I et koordinatsystem er der givet tre vektorer vektor a,b og c.
Bestem s og t, således at vektor c=s*vektor a+t*vektor b, når vektor a=(-2,3) vektor b=(4,-1) og c=(20,-15).

Jeg er kommet frem til at ved at indsætte koordinaterne fået to ligninger med to ubekendte, nemlig:
20=-2s+4t
-15=3s+(-1)t

Ved at bruge de lige store koefficienters metode har jeg fået ligningerne til:
-60=6s+(-12)t
-30=6s+(-2)t

Jeg ved at man nu skal trække ligning 2 fra ligning 1 og derved burde værdien for t fremkomme, hvorved man kan indsætte værdien af t i en af ligninger og bestemme s. men jeg får t til noget helt andet end facit, som siger at s=-4 og t=3.

Er der nogen som kan hjælpe mig med opgaven??
På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2009 af kieslich (Slettet)

(1) - (2):  -60 - (-30) = -60 + 30 = -30,   6s - 6s = 0,   -12t - (-2t) = -12t + 2t = -10t  så   -30 = -10t  => t = 3


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2009 af mathon

se i overblik

Vedhæftet fil:vektor-regning_1.doc

Svar #3
10. september 2009 af tutsinuts (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: to ligninger med to ubekendte...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.