Matematik

1. gradsligning

12. september 2009 af englo (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej!

To visere på et ur – den store og den lille –  står lige over hinanden kl. 12.00. Hvad er klokken næste gang de to visere står over hinanden?

Du skal opstille en eller flere ligninger, der kan bruges til at løse dette problem, og finde en løsning. Benyt f.eks. minutter som tidsenhed. Mål f.eks. visernes bevægelse i grader.

Hvis vi opfatter et døgn som løbende fra midnat til midnat, hvor mange gange på et døgn står viserne så over hinanden? Angiv mindst 5 forskellige klokkeslæt, hvor det sker.

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2009 af MN-P (Slettet)

vl og vs er vinkelen som viseren er drejet efter klokken 12.00

vs=360/60 *t              den når hele vejen rundt (360º på 60 min) t i minutter

vl=360/12*60 *t       gang rundt på 12 timer=12*60 minutter

Den store viser bevæger sig 1 omgang + et lille stykke på samme tid som den lille viser bevæder sig et lille stykke (vl)

vs=vl+360

360/60 *t=360/12*60 *t +360        bemærk at t  ikke står under brøkstregen


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. september 2009 af MN-P (Slettet)

den store viser drejer en omgamg = 360º på 60 min

derfor må den dreje 360/60º pr minut

vs = vinkelen den store viser drejer på t minutter er så 360/60 *t º  =360*t/60

Den lille viser drejer 1 omgang på 12 timer = 12*60 min

vl = vinkelen den lille viser  drejer på t minutter er 360/12*60 *t º  =360*t/(12*60)

For at viserne skal mødes igen, er den ene viser (den store) drejet en omgang (360º) mere end den anden

vs              vl + 360

360*t/60=360*t/(12*60)+360                  forkorter

6t=6*t/12+360                                         anger med 2 i alle led og forkorter

12t=t+720

11t=720

t=720/11=65 5/11 minut = 1 time 5 min og 5*60/11 sek =1 time 5 min og 27 sek


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. september 2009 af MN-P (Slettet)

Jeg har lige set at du skal angive 5 tidspunkter, hvor viserne er sammenfaldende

det sker når den store viser har drejet n*360º mere end den lille

360*t/60=360*t/(12*60)+n*360          ganger med 2 og forkorter

12t=t+n*720

11t=n*720

t=n*720/11                  indsæt n = 1, 2, 3 , 4 og 5 (eller andre tal du har lyst til at bruge f.eks 11) og find t


Svar #4
15. september 2009 af englo (Slettet)

 tak ;P


Svar #5
17. september 2009 af englo (Slettet)

du udregner følgende:

t=720/11=65 5/11 minut

hvordan ved du det med 5/11 dele?

for jeg er ved at regne t=n*720/11 ud, hvor jeg sætter n til 2

t=2*720/11

T=130,90 min. Hvordan får jeg laver de der 0,90 lavet om til minutter eller sekunder?


Skriv et svar til: 1. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.