Kemi

Mængdeberegning - niveau c

12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Norgessalpeter fremsilles ud fra kalk og salptere syre efter reaktionsskemaet

CaCO3 + 2 HNO3 -> Ca (NO3)2 + CO2 + H2o

Antag, at dertages 10 tons calciumcarbonat i anvendelse.

a) Hvor meget fylder (ved 23 grader og 1,0bar) den mængde CO2 der udvikles ved reaktionen?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2009 af mathon

n(CaCO3) = (107 g)/(100,09 g/mol) = 99910,1 mol

                                                        CaCO3 + 2HNO3 → Ca(NO3)2 + CO2 + H2O
ækvivalente stofmængder i mol:             1                                             1
aktuelle stofmængder i mol:              99910,1                                   99910,1

1 mol ideal gas
fylder ved betingelserne
1,00 bar og 23°C

Vmolar = (1 mol)·(0,083145 bar·L/(mol·K))·((273,15+23) K)/(1,00 bar) = 24,6234 L

Rumfanget af den udviklede mængde kildioxid:
Vkuldioxid = (99910,1 mol)·(24,6234 L/mol) = 2,46013*106 L ≈ 2,5 mio. liter


Svar #2
12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Tusinde tak!!!! Mangler kun ET enkelt spørgsmål, som jeg håber du vil svare på:

Antag at der anvendes en 68 masseprocent salpetersyre til fremsitllingen.

c) beregn voluminet af den mængde salpetersyre, der mindst skal anvendes ved fremstillingen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2009 af mathon

68 masseprocent salpetersyre har densiteten 1,412 g/mL = 1,412 ton/m3


Svar #4
12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Det forstår jeg ikke rigtig? Er det så resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2009 af mathon

Nej - men en oplysning, du skal benytte


Svar #6
12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Hmmm.. Okay..


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2009 af mathon

1)   bestem den krævede molmængde ren HNO3
2)   omregn til masse ren HNO3
3)   beregn den 68%-tige opløsnings masse
4)   beregn dennes volumen


 


Skriv et svar til: Mængdeberegning - niveau c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.