Fysik

Hjælp til opgave med vinkelhastighed.

13. september 2009 af madsmortensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej der ude.
Jeg har en opgave den lyder således:

Hvad er jordens vinkelhastighed i dens rotation om sin akse?

Jeg har selv forsøgt utallige gange, mener selv jeg gør det korrekt men det giver ikke det, det skulle.
Jeg har fundet jordens diameter til: 12756270km =12756270000m
Da jeg skal bruge dens radius dividere jeg med 2 og får: r = 6378135000m
Da jeg skal finde dens vinkelhastighed, skal jeg så ikke bruge den tid jorden er om en hel omgang af sin akse??
60s * 60min * 24t * 365dage = 31536000 s pr. år.

Vinkelhastigheden: ((2*pi)/t)*r       (er denne formlen ikke korrekt)

Det skulle helst give: 7,28*10-5 s-1

Nogle der kan hjælpe? måske er det den forkerte fremgangsmåde jeg bruger..
MVH Mads


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2009 af mathon

ω = (2π/T) = (2π/((365,25*24*3600) s) = 1,99102*10-7 s-1


Svar #2
13. september 2009 af madsmortensen (Slettet)

Hej mathon.

Kan du forklare mig hvad det er du har gjort? :)

Ellers mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2009 af mathon

rettelse
vinkelhastigheden eller den cycliske frevens
ω = (2π/T)
hvor T er omløbstiden
(24 t)·(3600 s/t) = 86400 s

ω = (2π)/(86400 s) = 7,2722*10-5 s-1

............

jeg "røg" i første omgang med på din forkerte rotationstid


Svar #4
13. september 2009 af madsmortensen (Slettet)

Hvorfor siger du kun: (24 t)*(3600 s/t) = 86400s

Skal du ikke have omløbstiden for et helt år?.. eller er det mig der har forstået det helt forkert?


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2009 af mathon

Jordens rotationstid er da kun ét døgn
der er tale om jordens bevægelse om sin akse
og
ikke om Jordens bevægelse om Solen


Svar #6
13. september 2009 af madsmortensen (Slettet)

Du har fuldkommen ret, jeg vrøvler.

Tusinde tak for hjælpen, fortsat god søndag


Skriv et svar til: Hjælp til opgave med vinkelhastighed.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.