Matematik

Grænseværdi for (n / (n+1))^n

13. september 2009 af Zmorg (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skal udregne grænseværdien for

(n / (n +1))n for n gående mod uendelig

Ved at resultatet er e-1, men
kan ikke lave udregningen.

Nogen der kan hjælpe???


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Når du nu får at vide, at e = (1+(1/n))n <=> e = ((n+1)/n)n, så kan du sagtens finde 1/e


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2009 af peter lind

n/(n+1) = 1/(1+n-1). Der gælder (1+n-1)n -> e for n-> oo.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Rettelse, jeg skulle have skrevet grænseværdi for x gående mod uendelig. Tænk på Maclaurin serien.


Svar #4
13. september 2009 af Zmorg (Slettet)

Jeg er stadig ikke helt sikker på hvad jeg skal gøre.

Har prøvet at søge efter Maclaurin serien.

Jeg skal kunne argumentere for hvorfor den konvergere

(svaret (e-1) har jeg bare fundet vha. mapla)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2009 af peter lind

Hvad du skal gøre kommer an på din forudsætninger. Har du haft reglen i #2 kan du bruge at hvis y -> y0 for x -> x0 går 1/y mod 1/y0 for x->x0.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nej men du må næsten starte med Taylor serierne, idet Taylorserien for ex i potenser af (x-c) konvergerer for ethvert reelt tal x så vi har:

ex = ∑nn/n! = 1+x+x2/2+x3/3!+... for alle x (Maclaurinserien)

Find så e1 = idet du sætter c=0 og x=1

Man skelner mellem Taylorserien og Maclauin, serien eftersom c er konstant eller c=0, i sidste tilfælde bruges Maclaurinserien. Så start med Taylorserien. Pudsigt nok havde Fourier en opgave med netop Maclaurinserien i går., som jeg desværre ikke nåede at svare på, idet  en kom mig i forkøbet. Nå fred være med ham, det var jo korrekt. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Unfortunately har jeg ingen lærebøger tilbage, så jeg skal lede i de små grå celler, så hvis jeg er på afveje, så sig lige til Lind.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2009 af peter lind

#7 Du har vist en tastefejl i #6. Der skal stå ∑xn/n! . Jeg kan bare ikke umiddelbart se hvordan du vil få grænseværdien af det. Hvis Zmorg ikke kender Taylor rækkerne eller McLaurin rækkerne, er det næppe heller det, der skal bruges.
 Hvis du vil have nogle matematikbøger og formelsamlinger, kan du hente mange gratis på www.ventus.dk


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Tak for det tips, ja selvfølgelig skal der stå x og ikke n, grænseværdien fremgår af vedhæftede fil.

Vedhæftet fil:grænseværdi.doc

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg må indrømme, at jeg ikke husker så meget (trods alt 40 år siden) , husker bare, at konvergensradius spiller en rolle her,. men ok, jeg kiogger lige på det via det link, du gav. Jeg har være landmand i alle de år i modsætning til dig, der har undervist lige så længe, så du har det hele i frisk erindring. Det er vel lidt ulige odds?


Skriv et svar til: Grænseværdi for (n / (n+1))^n

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.