Matematik

Tangentens ligning

16. september 2009 af P.L. (Slettet)

Hvordan bestemmer man en ligning for tangenten til grafen for en givet funktion der har stigningstallet 14? 

f (x) = 5x^2+4x-7 ? 

Er stigningstallet = hældningstallet? 

Jeg ved slet ikke hvordan jeg skal gribe det an, plejer at kende et røringspunkt og derved finde ligningen for tangenten.. 

Håber der er nogle der kan hjælpe mig lidt på vej, og på forhånd tak for hjælpen:)


Svar #1
16. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Kan dette være rigtigt? 

Jeg differentiere og finder f '(x) = 10x + 4x. 

Så løser jeg f '(x) = 10 x + 4 = 14, dette betyder så at førstekoordinaten er 1. 

finder anden koordinaten: 

f(1) = 5*1^2 + 4x -7 = 2. 

Sætter nu ind i tangentens ligning: 

y = f'(x0) (x-x0) + f(x0)

= f ' (1) (x-1) + f(1)

= 14 (x-1) + 2

= 14x -1 + 2 

Er dette rigtigt løst og er resultatet korrekt? Ville være dejligt med respons for er slet slet ikke sikker på at jeg har gjort det korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2009 af mathon

y = f ' (1)·(x-1) + f(1)

y = 14(x-1) + 2

y = 14x - 14 + 2

y = 14x - 12

.................................

du skal vist lige have genopfrisket den distributive lov: a·(b-c) = ab-ac
og
                                                                 ikke        a·(b-c) = ab-c


Svar #3
16. september 2009 af P.L. (Slettet)

Ja okay kan godt se at jeg lige skulle have opfrisket den :) Men tusind tak, nu fandt jeg da ud af hvad jeg gjorde galt :)


Svar #4
16. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Hvordan bestemmer man ligningen for den tangent til grafen for funktionen f(x) = -x^2 + 8x + 5

der er parallel med linjen med ligningen y = 2x +1? 

Som sagt er jeg kun vand til at finde tangenten til en funktion når jeg kender røringspunktet 1 koordinat eller stigningen??


Svar #5
16. september 2009 af P.L. (Slettet)

Betyder det ikke bare at vi kan udregne tangenten til den givne funktion ved at sige den skal have en hældning på 2, da den er parallel med linjen y=2x+1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2009 af mathon

Jo


Svar #7
16. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Super, tror jeg er ved at forstå det:)

Nu skal jeg betragte to funktioner: 

f(x) = 4x^2 + 2x + 5

g(x) = -x^2 + 12x + 7 

Og så skal jeg finde en værdi af x0 så tangenterne i (x0,f(x0)) og (x0,g(x0)) til graferne for de to funktioner er parallele.

x0 = 4?

For så har f(x) jo hældningen 4x^2 og g(x) har hældningen -4x^2 også er de vel parallele??  


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2009 af mathon

f '(x) = 8x+2                         som er "hældningen" for f(x)

g'(x) = -2x + 12                    som er "hældningen" for g(x)

samme hældning
   f '(x) = g '(x)
8x+2   = -2x + 12
    10x = 10
        x = 1
 

tangenten til f(x) ) i (1,11)
y = 10x + 1

tangenten til g(x) ) i (1,18)
y = 10x + 8


Svar #9
16. september 2009 af P.L. (Slettet)

Okay nu forstår jeg, når du forklarer det så godt kan jeg jo sagtens se at det er sådan man gør.... Tusind tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: Tangentens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.