Matematik

Hjælp matematik lektier

21. september 2009 af m_chr (Slettet) - Niveau: B-niveau

"erfaringen viser at hver gang taksterne stiger med 10% mister vi tre procent af kunderne," oplyser HT's økonomi-chef.

Kunderne flygter fra HT. Derfor mangler der penge i kassen, og derfor stiger billetprisen med op til 19 procent næste år. Ht er i en urimelig konkurrencesituation overfor privatbilisten. siger forsker.

Det antages at antallet af passagerer i HT som funktion af den gennemsnitlige billettakst kan beskrives ved en funktion af typen

f(x) = b * x^a

a) bestem tallet a ud fra udklippets oplysninger om sammenhængen mellem takststigning og fald i passagerantal-

b) Hvor stor en procentdel af passagererne må HT forvente at miste, hvos taksterne stiger med 19%

c) opstil en forskrift for den samlede billetindtægt g(x) og bestem, hvor mange procent HT's samlede billetindtægt vil stige med hvis taksterne stiger med 19 %?

Håber der er nogen der kan hjælpe for jeg forstår det virkelig ikke. :(


Svar #1
21. september 2009 af m_chr (Slettet)

Jeg havde tænkt mig at i opgave b at man bare kunne gøre således:

3 * 0,9 + 3 = 5,7%


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2009 af mathon

b)
Fy = (Fx)a

Fy = 1,19-0,31958 = 0,945925

yændring = (0,945925 - 1)·100% = -5,4%


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2009 af mathon

Indtægt = passagertal•enhedspris
 

Io = yo·xo

I = (0,0,945925yo)·(1,19xo) = 1,12565·(yo·xo) = 1,12565·Io

Indtægtsændring = (1,12565 - 1)*100% ≈ 12,6%


Skriv et svar til: Hjælp matematik lektier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.