Fysik

Energi opgave

21. september 2009 af Flyer (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave, som jeg har ret svært ved. Håber I vil hjælpe mig.

300 g isterninger hentes op fra fryseren, hvor temperaturen er -18 grader.

Beregn den energi der skal tilføres for at opvarme isen til 0 grader.

Umiddelbart ville jeg sige at man bare skulle plusse med 18 grader ,men det er vist forkert, så jeg er ret lost..


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2009 af mathon

cis = 2,0 J/(g·K)

E = m·cis·ΔT


Svar #2
21. september 2009 af Flyer (Slettet)

Tak for svaret

Hedder den så E=300*2,0*? .. hvordan finder man ΔT?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2009 af mathon

E = (300 g)·(2,0 J/(g·K))·((0-(-18)) K) = 10 800 J


Svar #4
21. september 2009 af Flyer (Slettet)

Hvad står det store K for og hvordan fandt du frem til ΔT?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2009 af mathon

K = Kelvingrader


Svar #6
21. september 2009 af Flyer (Slettet)

IGEN: hvor fik du deltaT fra????

og jeg har ikke hørt om kelvingrader, så er der noget andet jeg kan regne det i?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2009 af JKaram (Slettet)

IGEN. Det er temperaturstigning. Fra -18 K til 0 er der 18.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2009 af mathon

ændringen i Kelvin-grader er det samme som ændringen i Celsius-grader

E = (300 g)·(2,0 J/(g·C))·((0-(-18)) C) = 10 800 J


Svar #9
21. september 2009 af Flyer (Slettet)

Nååå på den måde, tak :)

Her er et andet spørgsmål, der trykker mig;

Beregn den energi der nu tilføres for at smelte isterningerne


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2009 af JKaram (Slettet)

Find is' specifikke smelteenergi, og brug den til at udregne.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september 2009 af mathon

Lis = 334 J/g ved 0°C

Esmeltning = m*Lis = (300 g)·(334 J/g) =


Svar #12
21. september 2009 af Flyer (Slettet)

Tak skal I  have :) Fik det til at være 100200 J.. Håber det er rigtigt.

ét til spørgsmål, så skal jeg nok stoppe;

Smeltning af isterningerne sker ved, at de kommer lige fra fryseren over i en kande med 2 liter vand med temp. 16 grader.

- beregn, hvor meget temperaturen er faldet i vandkanden, når isterningerne er smeltet


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. september 2009 af mathon

samlet energiforbrug (10 800 + 100 200) J = 111 000 J = 111 kJ

2 liter vand har massen 2 kg

     energiafgivelse               =       energimodtagelse
(2 kg)·(4,186 kJ/(kg·C))·ΔT                      111 kJ

(8,372 kJ/C)·ΔT = (111 kJ)

ΔT = (111 kJ)/(8,372 kJ/C) ≈ 13,3 C

Tslut = Tbeg - 13,3°C = (16°C) - (13,3°C) = 2,7°C
 


Skriv et svar til: Energi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.