Matematik
Areal vha. stamfunktion? :-S
Sidder lige og fedter med denne opgave, en der kan hjælpe.
Beregn arealet af den punktmængde, der begrænses af grafen for f(x)=√x, x-aksen og linjen m: y=4-(1/2)x. Det skal af besvarelsen fremgå, hvordan integrationsgrænserne er fundet.
Hvordan gør jeg? Eller jeg ved godt hvad jeg skal, men hvordan finder jeg de grænser jeg skal bruge? :-S
Svar #1
24. september 2009 af mathon
Punktmængden kaldes M
f(x) = √x, x≥0
g(x) = -(1/2)x + 4
dvs
der begrænses af grafen for f(x)=√x, koordinatakserne og grafen for g(x).
m har koordinatakseskæringerne (0,4) og (8,0)
find skæringspunktet med førstekoordinat a
da
f(x)≤g(x) for x∈[0;a]
g(x)≤f(x) for x∈[a;8]
gælder
AM = 0∫af(x)dx + a∫8g(x)dx
Svar #2
24. september 2009 af Alkymisten (Slettet)
Holda op! O_o, ok ser lige på det, tusind tak mathon! :-)
Svar #3
24. september 2009 af Ken_Mad (Slettet)
En anden måde:
Det letteste er at solve(f(x)=g(x),x) og så får du x=4, den anden grænseværdi får du ved at solve(g(x)=0,x) x=8
(Eller hovedregne)
Så er det bare at tage integralet af f(x) fra 0 til 4 = 16/3 og lægger det til integralet af g(x) fra 4 til 8 =4.
Så det ønskede areal=28/3=9,333333333
NB. Grænser findes ved at sætte lig hinanden.
Hilsen Kenneth
Svar #5
24. september 2009 af Alkymisten (Slettet)
hvordan ved du at g(x) skal sættes lig 0 for at finde grænseværdien?
Svar #6
24. september 2009 af Ken_Mad (Slettet)
I disse opgaver med areal, hvor man skal finde grænseværdier, er det lettest at sætte de to funktioner lig hinanden.
Når jeg sætter g(x)=f(x) og isolerer x, finder jeg jo ud af hvilken koordinat der er lige der hvor de skærer. Princippet er det samme, som når man sætter g(x)=0, for så finder jeg den værdi, hvor x er lige præcis nul.
Jeg ved ikke om det hjalp.
Kenneth
Svar #7
24. september 2009 af Alkymisten (Slettet)
ahhh, i see :-) tænkte jeg sgu ikek lige på, det hjalp skam, takker!
Skriv et svar til: Areal vha. stamfunktion? :-S
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
