Matematik
hjælp til matematik!
hej, vil gerne have hjælp til at finde ud af om mine 2 udregner er rigtige :)
a. (4x)^2 * y (4x)^2 * y : 2 4x * y
______ = __________ = _____ ?
(2y)^2 (2y)^2 : 2 y
- eller er det 4 jeg skal dividere med?
b. (2xy)2 * (4x)^2 (2xy)^2 * (4x)^2 : 2 8xy
__________ = ______________ = ___ = y ?
(2x)^4 (2x)^4 : 2 8x
er mest itvivl om b'eren?
tusind tak på forhånd.
Svar #2
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
<p>Det er ikke rigtigt. Start med at opløfte til anden potens, derefter kan du dividere med største fællesnævner (som vil være 4 x2).</p> <p> </p> <p>/Mat-Lars</p>
Svar #3
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
jeg forstår ikke hvad du har skrevet, en del står i noget kode noget?
Svar #4
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Mit svar ser lidt html-agtigt ud - jeg prøver igen:
Det er ikke rigtigt. Start med at opløfte til anden potens, derefter kan du dividere med største fællesnævner (som vil være 4 x^2).
/Mat-Lars
Svar #5
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
jeg forstår ikke helt hvad du mener med at jeg først skal opløfte en anden potens? det er jo gjort ved ex. 4x^2 og 2y^2 ?
Svar #6
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Det ser bedre ud her - jeg ved ikke hvad der skete websiden gik lidt ned da jeg postede første svar :-)
Svar #7
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
vil du også sætte y til at være y^2 eller hvad er der du mener? (:
Svar #8
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Du skriver (4x)2 .
(4x)^2 =(4x)*(4x)=4*4*x*x=16 * (x^2)
Du mener måske 4 * (x^2) ?
Svar #9
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Næ, jeg mener dybest set at du skal have fjernet alle paranteser, inden du begynder at reducere brøken.
Jeg har sat lidt ekstra paranteser ovenfor for at gøre det mere tydeligt, hvad jeg mener, men fjern alle paranteser, så udtrykket alene skal beregnes ved hjælp af de almindelige regler:
potensopløftning før gange,
gange før plus.
/Lars
Svar #10
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
sådan her?
(2xy)^2 * (4x)^2 2* 2 * x * x * y * y
__________ = _____________ = 2Y
(2x)^4 2* X* 2* X* 2 * X * 2 *X ___
4x
Svar #11
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Nej.
Øverst:
(2xy)^2 * (4x)^2 = (2*x*y)*(2*x*y) * (4*x)*(4*x)= 2*2 * x*x * y*y = 4 * x^2 * y^2 * 16 *x^2 = 64 * x^4 * y^2.
Nederst:
Korrekt ved første lighedstegn, men derefter:
2* X* 2* X* 2 * X * 2 *X = 2*2*2*2 * x*x*x*x = 16 * x^4.
Største fællesnævner af de to udtryk er 16 * x^4 så du kan forkorte brøken:
4 * x^2 * y^2 / (16*x^4) y^2
_________________ = _____
16 * x^4 / (4*x^2) 4 * x^2
Hvis jeg ikke har ramt helt viden siden af ;-)
Svar #12
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Det ser pænt ud, men siden her virker ikke så godt på Mac :-(
Du mangler ikke tilfældigvis en lektiehjælper?
Svar #13
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
det ved jeg ikke helt, altså det kun reducering og brøker jeg hader og ikke kan finde ud af i matematik alt andet kan jeg :) og også i de andre fag går det godt så :)
Svar #14
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
forresten jeg kan bare ikke få det helt til at passe, vi har nemlig en facit liste vi har fået, men vi skal skrive hvordan vi gør, og facitet er ikke rigtig det skal give 4y^2 ? (:
så jeg er stadig så lost som til at starte med, men jeg har fået en veninde til at hjælpe mig, men tusind tak for hjælpen (:
Svar #15
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Du har ikke skrevet opgaven forkert ind her? Hvis der skal stå (2x)^2 i stedet for (2x)^4 under brøkstregen passer det med facitlisten.
/Lars
Svar #16
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
nej det er rigtigt skrevet, men facit listen kan også have skrevet forkert?
Svar #17
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Næ, jeg har vist copy-pastet forkert på et tidspunkt i beregningerne, så jeg er kommet til at regne videre med et forkert udtryk. 4 y^2 er korrekt.
Jeg er nok blevet lidt forvirret, siden virker ikke rigtigt godt på mac'en, hver gang jeg trykker ^ hopper siden rundt og opfører siden underligt. Papir og blyant er bedre ;-)
Men prøv at se om du også selv kan se hvor det går galt i svar #16 (det er reduktionen under brøkstregen, der ikke stemmer med over brøkstregten).
Svar #18
26. september 2009 af lhelene (Slettet)
når jeg har fået den til og gå op tusind tak :D
- jeg har et andet spørgsmål ved ikke om du lige gider hjælp hurtig (:
men det en anden en som jeg skal reducere den hedder:
a^7 * (a^-2)^3 * kvadratrod 16a =
skal jeg så bare skrive : a^7 * a^-2 * a^-2 * a^-2 * kvadratrod 16a = a * kvadratrod 16a = 4a ?
kan det passe omme i facit listen står der den skal give 4a^3/2 ?men hvordan skulle den komme til det? (:
Svar #19
26. september 2009 af MatLars (Slettet)
Ikke hurtigt, var ikke ved computeren. Men nej:
Du skal først løse √ derefter bruge regnereglerne for mulitplikation af potenser:
a^7 * (a^-2)^3 * √(16a) =
a^7 * (a^-2)^3 * 4 * a^(1/2)=
4 * a^(7-2*3+1/2)=
4a^3/2
Håber det er klart :-)
Skriv et svar til: hjælp til matematik!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
