Fysik

Lodret kast og Varmekapacitet

27. september 2009 af HolmPeter (Slettet)

Hej har to opgaver jeg har nogle problemer med, kunne været rart hvis i kunne hjælpe.

OPG1) Lodret kast med luftmodstand.

vi får at vide at en bold bliver kastet lodret op med en begyndelsesfart på 16,0 m/s, når bolden kommer ned til starthøjden, er farten grundet luftmodstanden, faldet til 14.8 m/s, vi får samtidig at vide at boldens masse er 152g.

a) vi skal beregne boldens tab i mekanisk energi.

Skal vi have fat i formlen

Ekin = ½ * m * v2,  og så regne energien ud med fart på 16 og på 14,6? eller er det noget helt andet man skal kigge på?

b) vi skal gøre rede for om tabet af energi er størst på opturen eller på nedturen?

 - har jeg ikke rigtig nogle idé til?

OPG2) Varmekapacitet

Vi har en Varrme / Kulde pose som bliver opvarmet i varmt vand, herefter lægges den ned i en beholder med 1,29 kh, i løbet af nogle minutter falder posens temp med 27.9o C mens vandets temp stiger med 8,9oC.

a) Vi skal beregne en værdi for posens varme kapacitet, hvor vi samtidig skal gøre rede for relevante antagelser.

ved ikke hvordan jeg skal gøre dette, skal vel have fat i Q = C * ΔT ?

Mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2009 af peter lind

a) dit forslag er korrekt.

b) Bolden har mistet noget fart undervejs og da gnidningen vokser med hastigheden er den minds ved nedturen.

Hvad mener du med 1,29 kh? Du har fat i den rigtige formel. Find varmekapaciteten for vand. Afgiven varmeenergi fra vandet er  modtaget varmeenergi af posen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2009 af Daniel TA (Slettet)

Ad 1) Du skal finde ændringen i kinetisk energi, så det er ligepræcis den formel du skal bruge. Så får du, at: Etabt=ΔEkin

Formlen for luftmodstand er: F=kv2. Modstanden må være størst når v er størst, og hvornår er den det? På vej op eller ned?


Svar #3
27. september 2009 af HolmPeter (Slettet)

 1,29 kg vand* 

undskyld


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2009 af mathon

C·(27,9 K) = (1,29 kg)·(4,186 kJ/(kg·K))·(8,9 K)     hvor der er set bort fra varmeafgivelse til beholder og
                                                                                                                                                      omgivelser


Skriv et svar til: Lodret kast og Varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.