Matematik

{JF} - Algebra vol. 1

29. september 2009 af Fourier (Slettet)

Kategori: NEM

a)

Lad p være et primtal ≥ 2, og lad k være et naturligt tal således at

√(k2 - pk) også er et naturligt tal.

Bestem nu k.

b)

Lad a,b og c være reelle tal, og lad u være et positivt tal såfremt

f(x) = x3 + ax2 + bx + c har 3 reelle rødder x1 , x2 og x3 , som opfylder

1) x2 - x1 = u

2) x3 > 1/2 (x1 + x2)

Find nu den maksimale værdi af

(2a3 + 27c - 9ab) / u3


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

a) k=4, p=3 √(k2-3*k) = 2


Svar #2
29. september 2009 af Fourier (Slettet)

Der er en sammenhæng mellem k og p.

Så beskriv k ved hjælp af p.

k = 4 og p = 3. Da får vi et naturligt tal 2, som du skriver.

Bevis at k = (p + 1)2 / 4. (I dit tilfælde ser vi også, at 4 = (3 + 1)2 / 4 = 16 / 4.)


Svar #3
01. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

a)

Sæt √(k2 - pk) = n, n∈N.

Da har vi, at

k2 - pk - n2 = 0

k = [p±√(p2 +4n2)] / 2

Dvs. p2 + 4n2 =: m er et perfekt tal.

Så (m - 2n)(m + 2n) = p2 .

Da p er et primtal ≥ 2, har vi, at

m - 2n = 1 og m + 2n = p2

Dermed fås

m = (p2 + 1) / 2 og n = (p2 - 1) / 4

Summa summarum er k = (p ± m) / 2 = [2p ±(p2 + 1] / 4.

k = (p + 1)2 / 4


Svar #4
01. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

b)

Lad § := (2a3 + 27c - 9ab) / u3 .

Hermed har vi, at

§ = 27(2/27 · a3 - 1/3 · ab + c ) / u3

= 27 f(-1/3 a) / u3

= 27 (-a/3 - x1)(-a/3 - x2)(-a/3 - x3) / (x2 - x1)3

= -27 (x1 + a/3)(x2 + a/3)(x3 + a/3) / (x2 - x1)3

Lad vi = xi + a/3 , i = 1,2,3.

Da er v2  - v1 = x2 - x1 = u

v3 > (v1 + v2) / 2, og v1 + v2 + v3 = x1 + x2 + x3 + a = 0.

§ = -27v1v2v3 / (v2 - v1)3

Da v3 = -(v1 + v2) > (v1 + v2) / 2 har vi, at v1 + v2 < 0.

Så mindst en af v1 og v2 skal være strengt mindre end nul.

Antag at v1 < 0.

Hvis v2 < 0, da er § < 0.

Hvis v2 > 0, kan vi ydermere antage

y1 = -v1 / (v2 - v1), y = y2 = v2 / (v2 - v1).

Da er y1 + y2 = 1, og y1, y2 > 0.

y1 - y2 = v3 / (v2 - v1) > 0.

Heraf følger det, at

§ = 27y1y2(y1 - y2) = 27 y(1- y)(1 - 2y)

= 27√[(y - y2)2 (1 - 2y)2 ]

= 27 √ [ 2 (y - y2)(y - y2) (0,5 - 2y + 2y2)]

≤ 27 √[2 (1/6)3 ]

= (3/2) √3

Uligheden holder, når y = 1/2 · (1 - √3 / 3)

Den tilsvarende kubikligning er x3 - 1/2 x + √3 / 18 = 0 og u = 1.

Husk at x1 = -1/2 (1 + √3 / 3) , x2 = 1/2 (1 - √3 / 3) og x3 = √3 / 3.

Heraf kan vi konkludere, at den maksimale værdi er (3/2) ·√3.


Skriv et svar til: {JF} - Algebra vol. 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.