Fysik

Fri bevægelse i tyngdefeltet

07. oktober 2009 af jgmajk (Slettet) - Niveau: B-niveau

opgaven lyder:

En bold sparkes vandret ud fra taget af en bygning. Bolden bevæger sig umiddelbart efter sparket vandret med en hastighed på 8,3 m/s. Tagets højde over jordoverfladen er 3,8 m.

b) Hvor langt fra huset rammer bolden jordoverfladen.
 

Havde tænkt mig at bruge formlen x = vox*t+x0 og så først finde t.  T kan vi finde ved brug af formlen y=-½gt2+v0y*t+y0. Af de enkelte led kender vi konstanten g = 9,82 m/s2 og  y0 = 0. Men så er jeg gået i stå for her kender vi ikke v0y men v0x = 8,3 m/s, så hvad skal jeg så gøre. Er det den forkerte formel jeg bruger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2009 af Lurch (Slettet)

Du er på rette spor.

Formlen for bevægelsen i lodret retning er ikke som kompliceret da bolden ingen lodret hastighed har til at starte med

y=-½gt2+y0

og y0=3.8m. Formlen for bevægelsen i vandret er korrekt. Du kan nu sammenholde de to til at slippe af med tiden t.


Svar #2
13. oktober 2009 af jgmajk (Slettet)

når du skriver at jeg skal sammenholde de to, mener du så sætte dem lig med hinanden?

og ligninger ser de sådan ud: y=½*9,82m/s2 *t^2+v0y*t+3,8 = -½*9,82m/s2*t^2+3,8

Er det rigtig stillet op eller er jeg bare helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2012 af ChristianOl (Slettet)

a)

Tegn boldens banekurve. Brug evt. grafregneren.

Hvoedan gør jeg dette vha. grafregneren?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man bestemmer funktionerne x(t) og y(t) og tegner så grafen for vektorfunktionen (x(t) ; y(t)).


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2012 af ChristianOl (Slettet)

Så hvoran vil det komme til at se ud?

x(t) = V0x * t + x0

y(t) = -0,5 *g *t2 +v0y *t +y0

eller er jeg galt på den?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det fremgår jo af #0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Da starthastigheden er vandret, er v0x = 8,3m/s, v0y = 0m/s, x0 = y0 = 0m, når vi indfører et koordinatsystem med begyndelsespunkt i boldens startposition.


Skriv et svar til: Fri bevægelse i tyngdefeltet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.