Fysik

Togsæt - tips til videre arbejde

11. oktober 2009 af AnneJensen91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg har lidt problemer med en fysikopgave og ønsker et tip eller en god idé, til hvordan jeg kommer videre - jeg ønsker altså ikke svaret.

Opgaven har været bragt oppe før, men der er ikke noget svar der, som kan bruges. Håber andre har tid til at hjælpe (:

Opgaven lyder:

Et tog holder på en lige og vandret strækning. Togets masse er 1,329 * 10^6 kg og friktionskoefficienten mellem togets hjul og skinnerne er på 0,45. Det, der skal bestemmes, er togets maximale acceleration.

Jeg har forsøgt at finde svaret ved at beregne gnidningskraften og da den fremadrettede kraft må være større, så beregnet accelerationen derud fra. Det giver imidlertidig et vældig stort tal.

/Anne Jensen


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2009 af peter lind

Der er ikke nok oplysninger til at løse opgaven. Toget er stort, så det er ikke mærlkeligt at det bliver store tal.


Svar #2
11. oktober 2009 af AnneJensen91 (Slettet)

Undskyld, glemte at notere at lokomotivets motorerne kan yde en samlet maksimal effekt på 6500 kW :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2009 af peter lind

Er det ikke maksimal hastighed, der spørges om? Det er nemlig et mere naturligt spørgsmål at svare på end maksimale acceleration.  Effekten fra gnidningen er Fg*v = μmgv, hvor μ er gnidningskoefficienten. Den resulterende effekt er så P - μmgv. Højeste hastighed finder sted når den resulterende effekt er 0. Højeste acceleration finder sted når effekten er størst altså v=0


Svar #4
13. oktober 2009 af AnneJensen91 (Slettet)

Det er den maksimale acceleration, der spørges efter, men tak for svaret (:

Når den største acceleration findes, når hastigheden er 0, så bliver μmgv  vel også = 0, og så svarer den resulterende effekt til lokomotivets effekt. Er det korrekt forstået? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2009 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Togsæt - tips til videre arbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.