Matematik

Differentiel regning, tangenter, ligninger

15. oktober 2009 af what333 (Slettet)

Hej, jeg har brug for hjælp. jeg har lavet denne opgave, men er så meget usikker med den.

opgaven lyder således: Linjen l går gennem (1,1) og (14/3;(-8)/3), og linjen m går gennem (14/3;(-8)/3) og (-7/4;-4/7). Vis, at l og m er tangenter til grafen for f(x) = 1/x. Beregn derefter den spidse vinkel mellem l og m.

facit: l er tangent i (1;1) og m er tangent i (-7/4;-4/7)

f(x) 1/x, x ≠0
f’(x) = -1/x2
jeg benytter to punktsformlen, for at bestemme ligningerne:
l: (y- y1)/(x-x1 )
m: (y2- y1)/(x2-x1)

l: y = a1x + b1 , (x ;y), bruger p ( 1 ;1)
m: y1 = a2x1 + b2 , (x1 ;y1), bruger p (14/3 ; (-8)/3)

nu indsætter jeg punkterne ind :
l: a = ((1-(-8/3)))/((1-(14/3))) ↔ (((1*3)/(1*3)-(-(8*3)/(3*1))))/(((1*3)/(1*3)-((14*1)/(3*1)))) ↔ ((3-(-8))/3)/((3-14)/3) ↔ (11/3)/((-11)/3) ↔ -1


m: a = (((-4)/7-(-8/3)))/(((-7)/4-(14/3))) ↔ a = (((-4)/7-(-8/3)))/(((-7)/4-(14/3))) ↔ (((-4*3)/(7*3)-(-(8*7)/(3*7))))/(((-7*3)/(4*3)-((14*4)/(3*4)))) ↔ ((-12+56)/21)/((-21-56)/12) = (44/21)/((-77)/12) = -0,326


ligningerne for m og l:
l: 1 = -1*1 + b1 ↔ 1+1 = b1 ↔ 2 = b1
l(x) = -1x + 2.


Jeg ved ikke hvordan jeg skal finde frem til at finde l er tangent i (1,1).???????????? help

m: y1 = a2x1 + b2 ↔ (-8)/3 = -0,326 * 14/3 + b1 ↔ -2, 66 -1,52 = b1 ↔
-1,14 = b1
m(x) = -0,326x – 1,14.


Nu vil jeg beregne punktet:
m(x) tangerer f(x) i det punkt hvor hældningen for f(x) er lig med -0,326 eller |0,326|, dvs.:
f’(x) = -1/x^2 = 0,326, isolere x ↔ -1/x = √0,326 ↔ -1 = √0,326*x ↔
-1/√0,326 = x ↔ -1,75 = x


Og jeg indsætter f(x) = -1,75, dvs.
f(-1,75) = - 1/((-1,75)) ↔ f(-1,75) = -0,57
dvs. punkterner m tangerer er i (-1,75; -0,57) eller også (-7/4;-4/7).


håber i kan hjælpe :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2009 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. oktober 2009 af mathon

se


Svar #3
16. oktober 2009 af what333 (Slettet)

Okay tusind tak :)


Skriv et svar til: Differentiel regning, tangenter, ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.