Matematik

Isolere x i Excel tendenslinje potensfunktion?

16. oktober 2009 af elektroman (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået Excel til at tegne en potens-tendenslinje for nogle punkter jeg havde afsat.

Satte så også Excel til at give mig forskriften for denne potensfunktion, Excel siger den er:

y = 0,0446*x1,6204

Prøvede så at indsætte en x-værdi for at finde ud af hvad y-værdi'en ville blive herfor. Den y-værdi jeg fik så ud til at passe helt fint i forhold til grafen/tendenslinjen.

Nu skal jeg så indsætte en y-værdi og se hvad x-værdi'en vil blive herfor. Men så skal man jo isolere x... Jeg prøvede  først lige hurtigt med Mathcad, men den kunne ikke solve den. Og jeg kan altså heller ikke finde ud af at isolere den :(.

Her er min y-værdi jeg vil finde x-værdi'en for: y = 30 . Vi har altså nu følgende:

30 = 0,0446*x1,6204

^Hvordan isolerer jeg x i den? Hvilke regneregler skal bruges?


Svar #1
16. oktober 2009 af elektroman (Slettet)

Ok, har fundet ud af det. Fandt denne tråd: www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx .Det lader til at det åbenbart er en potentiel funktion og ikke en potens, også ifølge Wikipedia. Bare underligt at Excel giver en potentiel funktion for en potens kurve, eller?

Sådan gør man:

30 = 0,0446*x1,6204

(30/0,0446) = x1.6204

Så langt var jeg allerede med, men vidste ikke at man så skulle gøre således:

x = (30/0,0446)1/1,6204 ⇔ x = 55,61 . Det passer meget godt i forhold til grafen

#0's kommentar i ovenstående tråd passer også meget godt på mig:

"Hehe - og jeg som var ude i noget med at tage log på begge sider :S Jeg siger mange tak"

Men jeg kunne nu stadigvæk godt tænke mig at vide hvorfor man skal gøre sådan. Hvordan ser den regneregel ud der siger at man bare kan flytte eksponenten over på den anden side af lighedstegnet hvis man dividere 1 med den?


Svar #2
16. oktober 2009 af elektroman (Slettet)

dobbeltpost


Skriv et svar til: Isolere x i Excel tendenslinje potensfunktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.