Kemi

stoffer i glas + reaktionsskema

17. oktober 2009 af Maria Knudsen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har følgende opgave som jeg håber der er en der vil hjælpe mig med:


I fire reagensglas A, B, C og D findes vandige opløsninger af følgende salte:
CuSO4
NaI
NaHCO3
AgNO3
Glassenes indhold deles i flere portioner, og til en portion fra hvert glas sættes saltsyre. I to tilfælde sker en synlig reaktion:
A: Der dannes et hvidt bundfald
D: Der dannes en farveløs gas

Til en portion fra hvert glas sættes koncentreret ammoniakvand. I et tilfælde sker der en synlig reaktion:

B: Der dannes en kraftig blå farve.

Den tredje portion fra glas A og glas C blandes, hvorved der dannes et gult bundfald.

a) Hvilke af de fire stoffer findes i glassene A, B, C og D? Svaret skal begrundes.

b) Opskriv reaktionsskemaer, som underbygger konklusionerne.
 

På forhånd tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Ad a)

A = AgNO3 (det hvide bundfald er AgCl(s))

B = CuSO4 (den mørkeblå farve skyldes dannelsen af [Cu(NH3)4]2+(aq)).

C = NaI (det gule bundfald er AgI(s))

D = NaHCO3 (den farveløse gas er CO2(g))

Ad b) Kom med nogle bud.


Skriv et svar til: stoffer i glas + reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.