Matematik

Stykkevis lineær funktion

20. oktober 2009 af kiko123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej er der nogle som kan hjælpe mig med denne opgave om stykkevis linær funktion:

Et mobilselskab har følgende priser for samtaler til andre mobiltelefoner:

For de første 180 minutters samtale pr. måned betales en minutpris på 20 øre. Samtaler ud over 180 minutter pr. måned koster 50 øre pr. minut.

Den samlede pris ved x minutters samtale pr. måned kan beskrives ved en stykkevis linær funktion f.

a) bestem en forskrift for f.

Her er jeg i tvivl om hvordan jeg finder forskriften?

jeg er godt klarover at den første forskrift hedder f(x)= 0,20X men jeg er i tvivl hvad den næste forskrift skal være.

Er det bare 0,5x????

Det haster med hjælpen!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#0 for x≥180 er f(x)=180*0,2+(x-180)*0,5


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2009 af Isomorphician

Hældningen er 0,5, og så skal den gå gennem punktet (180, f(180))


Svar #3
20. oktober 2009 af kiko123 (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt?

Hvad kommer forskriften så til at hedde? 0,5x - 36??

Og hvad er x? når du skriver (x-180)


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#3 de første 180 minutter taler man til 20 øre, derefter (dvs. alt over 180 minutter) til 50øre

dvs. for x≥180 minutter er f(x)= (snak til 180 minutter af 20 øre/min)+(snak til (x-180) [resten, dvs alt efter de 180 min] minutter af 50 øre/min)= ... se #1


Svar #5
20. oktober 2009 af kiko123 (Slettet)

så forskriften kommer til at hedde?

F(x) = 0 ≤ x ≤ 180 → 0,20x  og 180 < x → 0,5x

er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#5 Du skrev "For de første 180 minutters samtale pr. måned betales en minutpris på 20 øre. Samtaler ud over 180 minutter pr. måned koster 50 øre pr. minut."

dvs.

f(x)=0,2*x for 0<x≤180 og

f(x)=0,2*180+(x-180)*0,5 for x>180

... det sidste kan du reducerer ...


Svar #7
20. oktober 2009 af kiko123 (Slettet)

okay så den første forskrift er rigtig nok altså F(X) = 0,20x ?

og så vil den sidste forskrift hedde f(X) = 36 + 0,5x -90 --> hvilket svarer til 0,5x - 54??


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#7 ja ... husk grænserne ;-)


Skriv et svar til: Stykkevis lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.