Kemi

pH- værdi

25. oktober 2009 af elissa92

Ville blive glad hvis jeg kunne få hjælp til det her :)

Du blander 25 ml 0,025 M HCl og 37 ml 0,0199 M NaOH.

Hvad bliver pH i blandingen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2009 af JonasE (Slettet)

Beregn stofmængderne af HCl og da NaOH med n=c * V

Antag nu at reaktionen med vand er fuldstændig, altså er n(HCl)=n(H3O+) og n(NaOH)=n(OH-)

antag nu at de to nye stærke syrer efter reaktion med vand reagerer fuldstændig med hinanden. Hvilken stofmængde er størst? Metoden til at finde ud af hvad der er tilbage er at trække det lavere tal fra det større, da det er denne stofmængde som er størst. Nu har du en oxoniumionskoncentaion eller en hydroxidionskoncentration, pH eller pOH findes nu fra deres definitioner. Hvis det er pOH, benyt da pH + pOH = 14 ved 25 grader celcius.

Da har du pH.


Svar #2
25. oktober 2009 af elissa92

Okay jeg har fundet ud af n (HCl) =6,25*10-4 mol, og n(NaOH) = 7,363*10-4 mol

differensen er 0,001113 n

Så det er faktisk pOH jeg skal benytte mig af. Men så går jeg lige i stå. Kan du hjælpe mig videre?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. oktober 2009 af JonasE (Slettet)

Ja, stofmængden bliver altså n(OH-)=1,1113·10-3mol

Vi skal finde koncentrationen af hydroxidionen i opløsningen. Opløsningens totale rumfang er 25mL + 37mL = 62mL

Koncentrationen bliver da [OH- ]=n(OH-)/v=1,1113·10-3mol/0,062L= ...

pOH defineres som pOH=-log[OH- ]

Du kender hydroxidkoncentrationen, så nu tager du blot logaritmen til denne og skifter fortegn. Så har du pOH

Nu kommer der en antagelse som opgaven ikke nævner noget om, nemlig at lokalets temperatur er 25 ºC. Dette skal benytter for at pH+pOH=14 er sand. hvis temperaturen f.eks. bare er 20 grader så er tallet, pKv, 14,17. 

Nå, men ud af overstående ligning isoleres pH: pH=14-pOH= ... og pH værdien findes.


Svar #4
25. oktober 2009 af elissa92

Okay. Nu har jeg regnet min pH ud. Er det rigtigt?

[OH-] = 0,179 mol/L

pOH = 0,747

pH = 14 - 0,747 = 13,25


Skriv et svar til: pH- værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.