Matematik

isolere i x, når den er i potens

05. november 2009 af jabjab (Slettet) - Niveau: C-niveau

hey.

Jeg har  fået denne opgave:

------------------------------------------------------------------------------

Antallet af internetbutikker er i de senere år vokset med 40% om året, og denne udvikling forventes at ville fortsætte. I 2006 var der 7700 internetbutikker.

a) opstil en formel, der beskriver sammenhængen mellem antallet af internetbutikker og antal år efter 2006 (mit svar: Ko=7700*(1,40+1)i x'ende, hvor x er antal år efter 2006. I må meget gerne komme med rettelser!)

b) I hvilket år forventes antallet af internetbutikker at nå op på 25000? (Den jeg har problemer med!)

Ligningen: 25000=7700*(1+1,40) opløftet x. Hvordan isolerer jeg x?

på forhånd tak for hjælpen :)

Endnu en gang tak :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2009 af peter lind

Det skal være Ko=7700*(0,40+1)x.

Divider ligningen med 7700 og find logaritmen af de to sider. Du kan også undlade at dividere med de 7700; men så vil der komme flere led bagefter.


Svar #2
05. november 2009 af jabjab (Slettet)

ikke for at lyde dum, men hvordan finder jeg logaritmen? har læst lidt om det nu, men forstår det ikke. Jeg vil meget gerne se et eksempel


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2009 af peter lind

Funktionen findes på din lommeregner.


Svar #4
05. november 2009 af jabjab (Slettet)

okay så...

25000=7700*(1+0,40)x

<=> 25000/7700=(1+0,40)x

<=> 3,25=(1+0,40)x

<=> log(3,25)=1+0,40

<=>  ?

eller hvad? Jeg har aldrig lært noget om logritme


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2009 af peter lind

Det lyder underligt at du har fået sådan en opgave uden at have lært om logaritmer. log(2500/7700) = x*log(1,04)


Skriv et svar til: isolere i x, når den er i potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.