Matematik

HJÆÆÆLP TIL LIGNING! -DET HASTER!

06. november 2009 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: 8. klasse

En dreng køber 10 liter cola. En cola indeholder 0,25 l. eller 0,50 l. Hvor mange af hver slags køber han, når han i alt køber 27 cola?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

den lavede jeg i går


Svar #2
06. november 2009 af Ukenddt (Slettet)

men jeg forstår det ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå, han køber ialt 10 liter, det er den eneoplysning, han køber 27 colaflasker er den anden oplysning, så kan vi skrive, når vi kalder antallet af små flaskler for x og antallet ay store flasker for y, så er x+y = 27. Så ser du, at x * 0,25 liter / flaske + y * 0,5 liter / flaske, og det skal i alt give 10 liter, så 0,25x + 0,5y = 10. De to ligninger giver 14 små flasker og 13 store flasker. Så gør vi prøve 14*0,25+13*0,5 = 10 liter.

Forstår du det nu?


Svar #4
06. november 2009 af Ukenddt (Slettet)

:p endelig


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2009 af phillip.raff (Slettet)

Hvis du følger Eriks svar, kan du bruge (10liter-0,5y)/0,25=x, for at finde værdierne for x og y. Du sætter selv værdien for y (helts et heltal), og kan derefter regne værdien af x ud (der også helst skulle ende med et heltal).

Eks:

(10-0,5*5y)/0,25=30x

Så her har drengen altså 5 0,5 liters flasker, og 30 0,25 liters flasker.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2009 af KurtZeroHansen (Slettet)

x+y = 27

x = 27-y

0.25x+0.5y = 10

0.5y = 10-0.25x

y = 20-0.5x

y = 20-0.5(27-y)

0.5y = 6.5

y = 13

x = 27-(13)

x = 14
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2009 af mathon

                               0,25 liter's      0,50 liter's          samlet antal/mængde
             antal              x                   y                         x + y = 27

             mængde     x·0,25         y·0,50                x·0,25+y·0,50 = 10 ⇔ -x-2y = -40
          
du har således to ligninger med to ubekendte:

I:   x + y = 27
II:  -x-2y = -40                    I og II adderes

-y = -13

y = 13                               som indsat i x + y = 27 giver

x + 13 = 27

x = 14

konklusion:
                    drengen købte 14 kvartliters og 13 halvliters colaer


                


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2009 af KurtZeroHansen (Slettet)

Ja, sådan kan det også opskrives, og så er det nok mere let tilgængeligt.


Skriv et svar til: HJÆÆÆLP TIL LIGNING! -DET HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.