Fysik

Tricky opgaver...kunne godt bruge hjælp

07. november 2009 af Kalon (Slettet) - Niveau: A-niveau

Okay jeg har fået stillet 2 2opgaver

Et en nytårsraket bevæger sig lodret opad med gennemsnitsacceleration på 3,5 m/s^2. Hvorefter i en højde af 75 m over jordoverfladen slipper dens brændstof op og den fortsætter dog et stykke tid endnu.

Hvor højt vil raketten nå?, se bort fra luftmodstand

Cyklist ruller med konstant fart ned af en bakke og træder ikke i sine pedaller. Bakken hælder svagt så cyklisten bevæger sig 5 cm nedad i lodret retning hvert sek. Massen af cykel+person er 75kg

Hvor stor effekt må cyklisten levere, vis skal op ad bakken med samme fart?

Vil meget gerne se hvorledes det er muligt at bruge formler så man kan løse disse problemer.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2009 af Simon2 (Slettet)

Uha, der er en som har givet sig i kast med de indledende olympiade-spørgsmål til i år. Jeg går selv i 2.G, men vil påstå de ikke er så svære endda.

I første opgave skal du tænke at raketten er påvirket af en bestemt Fres som er et resultat af dels brændstoffets indvirkning og tyngdekraftens indvirkning. Denne Fres gør at raketten bevæger sig lodret opad med gennemsnitsaccelerationen 3,5m/s^2. Den energi(det arbejde) som den resulterende kraft har påført raketten efter 75m må være lig med den kinetiske energi som er forbundet med raketten efter 75m, hvorfor vi kan sige: Fres * s = 1/2mv2. I følge Newtons 2. lov er Fres lig med m * ares så vi kan skrive: m * ares * s = 1/2mv2 heraf ses at massen går ud med hinanden og når vi isolerer v får vi at

v = √(2*ares*s) <-- hermed beregner vi farten i dét øjeblik hvor der ikke er mere brændstof tilbage

Siden der ingen ydre kræfter er på raketten kan vi sige at den mekaniske energi er bevaret fra det punkt brændstoffer slipper op og indtil det punkt, hvor den "kinetiske energi er brugt op". Hvis vi sætter vores nulpunkt for den potentielle energi til at være 75m kan vi skrive:

Ekin1=Epot2 ⇔ 1/2mv=m*g*h

Endnu en gang går masse ud med masse, v kan indsættes og h isoleres.

h + 75m = det rigtige svar

Næste opgave er mere simpel. Du tænker blot at for hvert sekund skal cyklisten leverer en potentiel energi svarende til 5cm over nulpunkt. P = E/t = Epot / 1s = m*g*h / 1s = (75kg * 9,82N/kg * 0,05m) / 1s

Fortsat god dag ;-)


Skriv et svar til: Tricky opgaver...kunne godt bruge hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.