Matematik

stykkevis lineær funktion

09. november 2009 af RH1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 4
Til beregning af indkomstskat benyttes den stykkevis lineære funktion f. Beregning af skatten sker på grundlag af indkomsten x. Om beregningen oplyses:

Af indkomsten op til 32.000 kr. betales 8% i skat.
Af den del, der ligger mellem 32.000 kr. og 200.000 kr., betales 45% i skat.
Af den del af indkomsten, der ligger over 200.000 kr., betales 55% i skat.

a) Bestem en forskrift for f.
 

hvordan gør jeg det?

er helt lost


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2009 af Isomorphician

For 0 < x < 32.000:

y = 0,08x

Find nu punktet (32.000, f(32.000)), hvor næste del af funktionen begynder.

Da kender du x, y og a i:

y = ax + b, hvoraf du isolerer b.

Samme fremgangsmåde ved det sidste trin.


Svar #2
09. november 2009 af RH1992 (Slettet)

sådan her:

(32000,25600)

y = ax+b

25600 = 0,08*32000+b
25600/0,08*32000 = b

10 = b

y = 0,08x+10

har jeg ret?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. november 2009 af Isomorphician

Nej, da a for 32000 < x < 20000 er 0,45


Svar #4
09. november 2009 af RH1992 (Slettet)

jeg forstår det sku ikke :s


Brugbart svar (2)

Svar #5
09. november 2009 af Isomorphician

y = 0,08x har for x = 32000 y-værdien 2560.

Hældningen er 0,45 (45 %).

Der skal altså være opfyldt at:

2560 = 0,45(32000) + b <=>

2560 = 14400 + b <=>

-11840 = b

Forskriften for 32.000 < x < 200.000 er altså:

y = 0,45x - 11840


Svar #6
09. november 2009 af RH1992 (Slettet)

hva så med forskriften for 0<x<32000??

og for 200000<x?

jeg forstår godt det der

men hvordan regner jeg så den første og den anden ud?


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. november 2009 af Isomorphician

For 0 < x < 32000, se #1.

For det sidste stykke af funktionen gentager du trinnene i #5 bare med det nye punkt (200.000, f(200.000)) og hældningen 0,55.


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. juli 2011 af mathon

     skat for indtægten x
                                            for
                                                    0<x≤32.000 betales               0,08·x

                                                    32.000<x≤200.000 betales    0,45·x - 11.840

                                                    x>200.000 betales                 0,55·x - 31.840


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. juli 2011 af mathon

beregnes
          skat af
                          32.0000 = 0,08·32000 = 2.560

                          200.000 = (200.000 - 32.000)·0,45 + 2.560 = 75.600 + 2.560 = 78.160

                          (x-200.000)·0,55 + 78.160 = 0,55·x - 0,55·200.000 + 78.160 = 0,55·x - 110.000 + 78.160 =
                                                                                                                                              0,55·x - 31.840

 


Skriv et svar til: stykkevis lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.