Matematik

Matematik 3. g

15. november 2009 af m_chr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Figuren til højre viser gavlen af en parabelformet hal.


a) Indlæg gavlen i et koordinatsystem med 2.akse gennem parablens toppunkt og bestem en forskrift for det andengradspolynomium, der har parablen som graf.


I gavlen skal der indsættes et rektangulært vindue, der går helt ned til gulvet og helt op til parablen. Læng-den af den vandrette side i rektanglet kaldes


b) Opstil et udtryk for arealet af vinduesåbningen som funktion af x.


c) Benyt et CAS-værktøj til at bestemme siderne i rektanglet, så arealet af vinduesåbningen bliver størst mulig.
 

Jeg har vedhæftet dokumentet med figuren

På forhånd tak, Maria


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2009 af Duffy

#0: ... Og ? Skal vi lave opgaven for dig??????????????????????????????????

Prøv nu selv først, ellers lærer du ikke noget, så kan vi andre efterfølgende hjælpe på vej med de forståelsesproblemer du måtte have.

Det er jo ikke en 'gavebod' i form af, at her kan man bare slå hjernen fra og overlade til andre at få lavet sine lektier.
 

Hvad har du selv lavet , so far?


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2009 af MN-P (Slettet)

1)

parabel :Y=ax2+bx+c               a<0 da grenene vender nedad 

b=0 og c=0 da koordinatsystenet går gennem parabelins toppunkt

parabelen går gennem (2,5;-4,8), (-2,5;-4,8) samt (0,0)

4,8=a*2,52 ⇒ a=4,8/6,25=0,768

2)

Vindue bredde x

højde f(x/2)=0,768(x/2)2

areal bredde*højde

regn selv funktionen ud


Svar #3
15. november 2009 af m_chr (Slettet)

Jeg har lagt parablen med venstre nederpunkt i (0,0) og højre nederpunkt i(5,0)


y = a(x-rod_1)(x-rod_2)

y = a(x-0)(x-5) og grafen gennem (5/2;4.8), hvoraf

4.8 = a*(5/2)*((5/2)-5)

4.8 = -a(25/4) =
a = -4,8*(4/25)

a = -0,768

y= a*x(x-5)= -0,768*x(x-5) = -0,768x2 + 3,84x

Konklusion:
f(x) = y = -0,768x2 + 3,84x

Men det er jo kun opgave a, og jeg ved ikke hvordan jeg skal komme videre med b og c og jeg ved heller ikke om a er rigtig. Nej jeg tror ikke dette er en gavebod og når man ligger opgaver ind, plejer man ikke at få svarene til dem, men hints om hvordan man skal gøre - hvilket er det jeg har brug for i dette tilfælde.

Maria


Svar #4
15. november 2009 af m_chr (Slettet)

#2 til MN-P
 

Du skriver:

4,8=a*2,52 ⇒ a=4,8/6,25=0,768

MN-P -mener du ikke at det skal være -4,8 eller er det mig der har taget fejl i mine udregninger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2009 af MN-P (Slettet)

Jo jeg har tabt et minus foran 4,8.

Du har da fået hint til opgave b, selv om jeg har anbragt parabelen andersldes i forhold til x aksen kan det godt beuges alligevel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2009 af Duffy

Her har du resultaterne. Så må du selv fylde ud med mellemregninger...

a) f(x) = -0,768*x^2 + 4,8

b) A(x) = 48·x·(25 - 4·x^2)/125 , 0 <= x <= 2,5

c) Vinduets størsteareal bilver: 9,237604307


Skriv et svar til: Matematik 3. g

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.