Matematik

Matematik hjælp - Haster

16. november 2009 af MikkelxD (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen.

Har lige brug for hjælp til denne opgave, det haster desværre.

Et højhus er 90 m højt. En frostklar vintermorgen står solen 10 grader over horisonten. Hvor lang en skygge kaster højhuset?

Hvis højhuset kaster en skygge på 200 m, hvor højt står solen så over horisonten?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2009 af Isomorphician

Tegn en skitse, og brug at tan(v) = modstående/hosliggende


Svar #2
16. november 2009 af MikkelxD (Slettet)

Har tegnet en skitse. men er ikke helt inde i alt det der med tangens osv. så kan du guide mig?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2009 af Isomorphician

Du har en retvinklet trekant, hvor højden på 90 m er lig med den ene katete, og skyggen (x) er lig med den anden katete.

Deraf fås:

tan(10º) = 90/x, hvor du isolerer x.


Svar #4
16. november 2009 af MikkelxD (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2009 af Isomorphician

I en retvinklet trekant ABC, med kateterne a og b, og hypotenusen c gælder:

tan(v) = a/b (modstående/hosliggende)

Med betegnelserne i din opgave:

tan(vinkel over horisonten) = (højden af højhuset)/(længden af skyggen)

Indsætter man tallene fra opgaven fås:

tan(10º) = 90/b <=>

b*tan(10º) = 90 <=>

b = 90/tan(10º) <=>

b = 510,415


Svar #6
16. november 2009 af MikkelxD (Slettet)

Mange tak :)

Hvad så med med graden på solen i den anden del af opgaven?

Det er jeg ikke helt med på.


Svar #7
16. november 2009 af MikkelxD (Slettet)

Er det så cos og sin man skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2009 af Isomorphician

Nej, det er også tan.

Der har du at:

tan(v) = 90/200


Svar #9
16. november 2009 af MikkelxD (Slettet)

tan(vº) = 90/200 = 0,45
vº = tan-1(0,45) = 0,422854
 

er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2009 af Isomorphician

Nej, du skal sætte din lommeregner til grader i stedet for radianer.


Skriv et svar til: Matematik hjælp - Haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.