Matematik

Persisk/Arabisk matematik - Omar Khayyam

22. november 2009 af 14141414 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg skal snart til at skrive en SRP om geometriske løsninger for 3. grads ligninger med udgangspunkt i Omar Khayyam, problemet er dog at jeg ikke helt forstår, hvordan han løser ligningerne.

Er der nogen der har den relevante baggrundsviden til at hjælpe mig med det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2009 af Duffi (Slettet)

hej bro jeg er selv iraner og omar khayam han er jo kun perser ikk araber ,,,,

men ved ikk selv hvordan han kunne gør det  .. loool


Svar #2
23. november 2009 af 14141414 (Slettet)

Hej.

Jeg kendte ikke helt til hans nationalitet - dog er grunden til at jeg også skriver arabisk matematik, at det var under arabernes "æra" han levede og det var nærmest "for" araberne han studerede.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2009 af Samiha (Slettet)

Hej Asjad 

Altså han løser 3 gradsligninger ved at bruge en parabel og en cirkel. Du kan låne en bog der hedder "kilder og kommentar til ligningernes historie" hvori du kan finde et eksempel på hvordan han løste dem. Jeg skal nemlig selv have ham med i min SRP.

God arbejdslyst


Svar #4
28. november 2009 af 14141414 (Slettet)

Hej.

Okay, den bog må jeg se at få lånt - Jeg er begyndt på at tvivle lidt på emnet, da jeg synes det lyder meget svært. Hvordan finder du emnet niveaumæssigt?


Svar #5
28. november 2009 af 14141414 (Slettet)

Kan du også give mig navnet på forfatteren til bogen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2009 af Samiha (Slettet)

Forfatteren er Kirsti Andersen. Og altså jeg synes det er okay niveaumæssigt men har også fået noget hjælp af min lærer til forståelse af beviset.

Håber det er til noget hjælp:)


Svar #7
29. november 2009 af 14141414 (Slettet)

Tak skal du have.

Det var til stor hjælp - nu skal jeg bare have fundet bogen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2009 af detersuperfedt (Slettet)

hej :) jeg skal faktisk også have om dette emne.

samiha må jeg lige spørge, hvordan du får cirklens og parablens ligning med ind i beviset ? kan seimpelthen ikke gennemskue det og kan ikke få hjælp af min lærer :s

mvh Frederikke


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. november 2009 af detersuperfedt (Slettet)

og forresten, forstår du det med alt det fra BC og fra CD osv . ? synes det er skrevet meget kryptisk he


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2009 af Samiha (Slettet)

Altså i bogen er hele tegningen faktisk vendt på hovedet og det med BC osv synes jeg også var meget svært men kig på noterne (side 127), der kan du nemlig se hvad de forskellige betegnelser står for. Fx er AB=p, BZ=(1/p)x^2 , BC=q og BE=x.

Og det er ud fra cirklen og parablen han får tredjegradsligningen. Som min lærer sagde til mig kan nu nøjes med at starte der hvor der står "Linjestykket DZ er ordinat i keglesnittet......." og dette står under tegningen på side 120.


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. november 2009 af detersuperfedt (Slettet)

okay tak for svaret:)

kan ikke se, hvorhenne der står at BZ=(1/p)x^2, fordi det står hverken påside 127 eller 128?

okay ja, men mht til det med cirklens og parablens ligning er det vist noget med man skal indsætte den ene ligning i den anden og så vil man kunne komme frem til resultatet x^3+p^2x=p^2q

men hvad skal man sætte ind i cirklens ligning altså (x-a)^2+8y-b)^2=r^2 og parablens for den sags skyld ?

håber ikke jeg spørger om for meget, det er bare fordi det er surt at jeg ikke kan gennemskue det :)

mvh Frederikke


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. november 2009 af Samiha (Slettet)

Det med BZ tror jeg nok min lærer fortalte mig, det var nok ´parablens ligning. Men altså det er bare forståelsen af det han forklare som fører til en ligning som du så kan reducere således at du får 3gradsligningen. Når Omar Khayyam fx skriver forholdet mellem AB og BE skal det forstås som AB/BE.  Og når du så er kommet frem til (AB/BE)=(ED/EC) kan du indsætte de andre betegnlser istedet for nemlig q, p x osv.

Det er svært at forstår hvis man ikke har en der kan forklare det.

Håber det hjælper. Men jeg svarer selvfølgelig bare npr jeg har mulighed for det :D hehe


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. november 2009 af detersuperfedt (Slettet)

okay super..

men kommer du så også ind på noget med cirklens ligning ? fordi kan ikke se, hvordan man så kommer frem til den færdige ligning x^3+p^2x=p^2q?

rigtig pænt af dig du gider hjælpe :)

mvh Frederikke


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. november 2009 af Samiha (Slettet)

Altså Omar khayyam bruger ikke rigtig cirklens ligning men du kan selvfølgelig bruge den hvis du løser den på den måde vi gør i dag. Man kommer frem til den færdige ligning ved at indsætte de forskellige betegnelser for det jeg nævnte tidligere nemlig (AB/BE)=(ED/EC). Altså når du indsætter p,q,x i stedet for dem får du: p/x=((1/p)x^2)/q-x  og herefter kan du reducerer og gange over osv og dermed få den færdige ligning.

grunden til at EC=q-x er jo fordi at BC=q og BE=x så EC er altså q-x.

Hehe det skam kun en god ting at hjælp:D


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. december 2009 af detersuperfedt (Slettet)

okay mange tak, det hjalp en del :)

men man skal vel slet ikke komme ind på cirklens ligning så  vel?

Mvh Frederike


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. december 2009 af -snigeren- (Slettet)

Skal også skrive SRP. Har fagene His/Mat.

I historien delen skal jeg skrive om årsagen bag Khilafah og dens udvikling frem til abbasidernes khilafah.

I mat delen skal jeg skrive om al khwarizmi og omar khayyams 3. gradsligninger. Få udleveret min problemformulering her på fredag (4/12-09). Hvis jeg er i tvivl om noget i mat-delen, håber jeg, at I gider at hjælpe mig....

Synes faktisk at det kunne gavne os alle, hvis vi brugte dette forum/blog til at hjælpe og vekselvirket vores tanke med hinanden, så ens opgave blev forbedret....

På forhånd tak :)


Svar #17
01. december 2009 af 14141414 (Slettet)

Hej, -snigeren-.


Årsagen bag Khilafah? Det kan vel besvares meget let: Islam kræver en islamisk stat = Khilafah.

Men jeg er enig, det lyder som om at Samiha og Frederikke har sat sig godt ind i det - Det ville være til stor gavn for andre, hvis de fortsat havde tid og lyst til at poste lidt inde på dette forum. :)

Asjad.


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. december 2009 af Samiha (Slettet)

Frederikke: du behøver ikke rigtig bruge cirklens ligning med mindre du vil vise hvordan vi løser det i dag. Men var så lidt :D

Yes yes det lyder som en god ide:D

God arbejdslyst


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. december 2009 af -snigeren- (Slettet)

Hej Asjad

Skal mere ligge fokus på HVORDAN profeten Muhammad var i stand til at etablere denne stat og hvilke forhindringer han mødtes undervejs...


Svar #20
02. december 2009 af 14141414 (Slettet)

Nå, okay. Så er det bare mig der misforstår dit brug af ordet "årsag", som normalt spørger "hvorfor" til.

Peace


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 65 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.