Matematik

Matematisk model af formen f(x) = ax+b

23. november 2009 af Hey1990 (Slettet)

Hej. Jeg har fået tildelt en svær opgave, som jeg forholdsvis har svært ved at forstå:

Ved et laboratorieforsøg hænges en fjeder op ved siden af en målestok. Når der hænges et lod på fjederen, bliver fjederen længere. Fjederens position aflæses på målestokken ud for pilen. Nedenstående tabel viser en række måleresultater.

Loddets vægt (gram) 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Fjederens position (cm) 13,0 16,5 22,5 22,5 28,5 31,5 34,5 38,0 40,5

Det oplyses, at fjederens position som funktion af loddets vægt med god tilnærmelse kan beskrives ved en matematisk model af formen f(x) = ax+b, hvor f(x) er fjederens position, målt i cm, og hvor x er loddets vægt, målt i gram.

a) Bestem tallene a og b, og gør rede for deres betydning for fjederen.

Der hænges et lod på fjederen, og fjederens position aflæses. Derefter hænges yderligere et lod på fjereden, og fjederens position aflæses igen.

b) Gør rede for, at ændringen af fjederens position er proportional med vægten af det lod, der hænges yderligere på.

Jeg har fundet tallene a og b.

a = 0, 304848

b = 10, 2333

men jeg forstår ikk hva de betyder for fjederen og b) kan jeg heller ikk finde ud af så har virkelig brug for hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2009 af peter lind

a angiver fjederkonstanten, b angiver målepunktet når fjederen ikke er belastet. Brug den lineære formel ogs hvad ændring, der sker nå der lægges en masse  m på.


Skriv et svar til: Matematisk model af formen f(x) = ax+b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.