Matematik

potens isolering

25. november 2009 af matethemouse (Slettet)

Lad os antage en ligning:

a^(1-x)=b^(1-x)+c^(1-x).

Hvordan isoleres x i ligningen?

Min lommeregner kunne ikke lige klare dette stykke når der kommer meget mere end 2 led på højre side...


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det kan du heller ikke, så skal der stå gange mellem de to addender på højresiden


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2009 af maddse (Slettet)

#0 Er du sikker på du har skrevet det korrekt op?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det tror jeg han har, det er nok et hjemmelavet stykke - ikke?


Svar #4
25. november 2009 af matethemouse (Slettet)

Det hele kommer stammer fra det her stykke fra en opgave jeg er i gang med (alle de negative led er flyttet over på venstre side):

20*59^(1-x)-0,01^(1-x)-1^(1-x)-10^(1-x)-20^(1-x)-50^(1-x)-100^(1-x)-500^(1-x)-1000^(1-x)-5000^(1-x)-7500^(1-x)-10000^(1-x)-25000^(1-x)-50000^(1-x)-75000^(1-x)-100000^(1-x)-200000^(1-x)-500000^(1-x)-1000000^(1-x)-2500000^(1-x)-5000000^(1-x) =0

Siden alle ledene minder så meget om hinanden tænkte jeg derfor på om man kunne isolere x vha. et eller andet regneregel. Siden metoden er ens uanset om der er 20 led eller 3 så havde leg lavet det første stykke for at undgår forvirring.

Håber nogen kan klare det her


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2009 af Daniel TA (Slettet)

Hmm, du kan i hvert fald skrive 1^(1-x)=1, det er da en start :P

Jeg kan ikke lige komme på nogen regel hvorpå man kan løse den analytisk. Du må få den løst numerisk


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du orker, så kan du tegne den op, du kan også finde løsninger ved at give x forskellige værdier, men tror du ikke der skal stå gange, så vi får a*(1-x)+b*(1-x) osv.? Du kan endelig finde grænseværdier for x gående mod 0 osv


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du har to led a1-x + b1-x = 0 kan du gange med ax-1, det giver så 1 + (b/a)1-x = 0 <=> (b/a)1-x = -1 <=> x=(π*i)/ln(k)+1, altså et komplekst tal, men at udvide foretagenet til mere end to led er nok noget af en opgave


Svar #8
25. november 2009 af matethemouse (Slettet)

havde håbet på et andet svar. Tror så at jeg desværre skal løse det her manuelt. Bare lidt tidskrævende når jeg har omkring 300 af sådanne nogle stykker...

Tak for hjælpen alligevel


Skriv et svar til: potens isolering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.