Matematik

Differentialligninger 1

26. november 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har en opgave, jeg virkelig har brug for hjælp til. Håber nogen kan hjælpe? Tak

Opg.

I en model for sammenhængen mellem længde og alder for atlantiske havkatte antages, at en havkats længde L(målt i cm) som funktion af dens alder t (målt i år) er en løsning til differentialligningen

dL/dt= 0,619*e(-0,22*t) * L

I modellen antages, at en 10 år gammel atlantisk havkat er 72 cm lang.

1) Bestem en forskrift for L(t)

2) Bestem ved hjælp af modellen længden af en 16 år gammel atlantisk havkat, og bestem, hvor gammel en atlantisk havkat er, når den er 40 cm lang. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:differentialligning_4.doc

Svar #2
26. november 2009 af Jone (Slettet)

Tak Mathon. Jeg har tre spørgsmål

1. Hvordan forkortes ∫(1 dL/ L dt) dt til ln(L). Altså hvilke regneregel bruges her.

2. Hvorfor står der minus foran (0,619/0,22)*e-0,22*t. Altså der står ln(L) - ln(C) = -(0,619/0,22) * e-0,22*t

3. Hvilke regneregel bruger du fra ln(L/C)= -(0,619/0,22) * e-0,22*t til L/C=e-(0,619/0,22)*e^(-0,22*t)
 
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2009 af mathon

1. Hvordan forkortes ∫(1 dL/ L dt) dt til ln(L). Altså hvilke regneregel bruges her.

    ∫(1/L) (dL/dt)·dt =  ∫(1/L) dL     da (dL/dt)·dt = dL

2. Hvorfor står der minus foran (0,619/0,22)·e-0,22*t. Altså der står ln(L) - ln(C) = -(0,619/0,22)·e-0,22·t

    da   ∫e-hxdx = (1/-h)·e-hx + k = -(1/h)·e-hx + k

3. Hvilke regneregel bruger du fra ln(L/C)= -(0,619/0,22) * e-0,22*t til L/C=e-(0,619/0,22)*e^(-0,22*t)

   ln(L/C) = -M·e-h·t

   eln(L/C) = e-M·e^(-h·t)  

    L/C = e-M·e^(-h·t)


Svar #4
26. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok. Men i 1'eren, kan jeg ikke se hvorfor der skal stå ln foran L? Så tænkte jeg også på hvad vi skal bruge oplysningen: "I modellen antages, at en 10 år gammel atlantisk havkat er 72 cm lang"

Vi har ikke brugt det til noget. Og i b'eren har vi fået nye oplysninger.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2009 af mathon

C skulle du selv beregne
men se


Skriv et svar til: Differentialligninger 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.