Fysik

Hjælp til forståelse af Gravitationskonstanten.

29. november 2009 af Pestilence (Slettet) - Niveau: 9. klasse

G = (6.6742 ± 0.0010) · 10−11 N m² kg-2

nu sidder jeg midt i et projekt, hvor jeg skal udregne tyngdekraften mellem 2 astronomiske objekter, jorden og mars.

når jeg så følger newtons gravitations ligning, støder jeg på G værende gravitations konstanten.

og siden jeg har 3 enheder lige efter hinanden, bliver den gæve niende klasse elev lidt forvirret. har spurgt lidt rundt omkring og indtil videre så har jeg kun fået svar som enten var på universitets niveau eller at det er "bare" elementære-SI enheder og kender du ikke dem?! hvor min stolthed så har fået mig til at sige: "jow jow ligemeget.."

så nu vil jeg gerne vide hvordan jeg udregner det her, da jeg skal skrive ligningen i udskrevet form, dvs. G = *random lang tal*


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Tag tallet. Altså:

G = 6,6742*10-11


Svar #2
29. november 2009 af Pestilence (Slettet)

er det seriøst? hvad skal enhederne så bruges til?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. november 2009 af Daniel TA (Slettet)

Jeg vil prøve at svare så godt jeg kan, og hvis du stadig er i tvivl så spørg endelig bare igen! :)

Gravitationskonstanten har som du selv siger tre enheder, og dem vil jeg sige, at du ikke skal bekymre dig om. De skal være der, ligesom der skal enheder på alt andet i fysik, med mindre det er et enhedsløst tal. Den formel du har gang i er sikkert den her:

F=G*M*m/r2

Hvor M og m er masserne af de to legemer, i dit tilfælde Jorden og Mars. Masserne skal selvfølgelig også regnes i enheder, og her i det meste af Europa bruger vi et enhedssystem der hedder SI-enheder, dvs. vi regner længder i meter, masse i kg, tid i s og en masse andre. Så for Jordens og Mars' masse skal du sikre dig at enheden er i kg. Og afstanden mellem dem skal være i meter. Når alt det er klaret, så skal det hele nok tastes ind på en lommeregner. Her skal du ikke taste enhederne med ind, men det svar du får ud er en kraft og fordi du har brugt SI-enheder så er dit svar også i SI-enheder. SI-enheden for en kraft er Newton og forkortes N.

Jeg håber det hjalp dig lidt.


Svar #4
29. november 2009 af Pestilence (Slettet)

okay så enhederne overflødige i min udregning! perfekt svar tusind tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2009 af Daniel TA (Slettet)

#4 Så længe du regner i SI-enheder, ja.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:Enhedsberegning_2.doc

Skriv et svar til: Hjælp til forståelse af Gravitationskonstanten.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.