Matematik

Differentialligninger 4

01. december 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Har svært ved at løse en opgave i differentialligninger. Håber nogen kan hjælpe. Tak

Opg.

Bestem den løsning til differentialligningen y ' + y = x - 1, hvis graf går gennem punktet (1,4)


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2009 af jkjk (Slettet)

Undskyld med hva niveau matematik har du??


Svar #2
01. december 2009 af Jone (Slettet)

A-niveau


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. december 2009 af jkjk (Slettet)

Du opgave minder meget om den her:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=768629

Prøv lige at kigge på den opgave og se om det hjælper til at starte med! :)


Svar #4
01. december 2009 af Jone (Slettet)

Jeg har kigget på den. Så langt Jerslev er nået med at forklare opgaven, så meget har jeg forstået. Men så når jeg har omskrevet min differentialligning på formen y ' =g(x) * y +h (x), indsætter jeg punktet (1,4) ind?
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. december 2009 af mathon

y' + f(x)·y = g(x)
(y ' + (1)y) = ( x - 1)
 

integrationsfaktoren er e∫f(x)dx

som her giver e∫(1)dx = ex

(y ' + (1)y) = ( x - 1)                                 der multipliceres med ex

exy' + exy = ex( x - 1)                                venstre side omskrives til

(exy)' = ex(x-1)                                         der integreres med hensyn til x

∫(exy)'·dx = ∫ex(x -1) dx                             hvoraf

   exy =  ex(x-1) - ∫ex·1dx   

   exy = ex(x-1) - ex + C

   exy = C + ex(x-2)                                   som divideres med ex

                y = Ce-x + x - 2                        gennem (1,4)

                4 = Ce-1 + 1 - 2
                5 = Ce-1                                    gang med e

                5e = C
 

                y = 5e-x+1 + x - 2


Svar #6
01. december 2009 af Jone (Slettet)

Tak Mathon. Har nogle spørgsmål.

1. I min bog står der, at den fuldstændige løsning til differentialligningen y ' + g(x) * y= h(x) er y= e-G(x) * ∫ eG(x) * h(x) dx. Men du bruger itegrationsfaktoren e∫f(x)dx. Er det to forskellige formler? Altså skal man ikke bruge y= e-G(x) * ∫ eG(x) * h(x) dx? Hvis ikke, så forstår jeg ikke hvorfor du bruger e∫f(x)dx, for det har jeg ikke brugt før.

2. Hvilken regneregel bruger du fra  exy' + exy til (exy)' ?

3. Hvad gør du fra ∫ex(x -1) dx til ex(x-1) - ∫ex·1dx

4. Her ex(x-1) - exxsætter du ex uden for parentes, men hvorfor står der 2 i parentes. Skal der ikke stå ex2?


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. december 2009 af mathon

1. det er den samme metode,
    hvor jeg blot har medtaget hvert trin

2. produktreglen fra højre mod venstre

3. delvis integration

4. ex(x-1) - ex·1 = ex(x-1-1) = ex(x-2)


Svar #8
02. december 2009 af Jone (Slettet)

I 4. hvor du har illustreret ex(x-1) - ex·1 = ex(x-1-1) = ex(x-2).. Kan du ikke vise det med et andet eksempel? For jeg synes det er svært at se hvorfor ex(x-1) - ex·1 bliver ex(x-1-1)

Tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. december 2009 af mathon

     a·b - a·c = a·(b-c)


Svar #10
02. december 2009 af Jone (Slettet)

Tak


Skriv et svar til: Differentialligninger 4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.