Biologi

Østrogens rolle i mennesket

02. december 2009 af 07bmch (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej
Jeg skal overordnet redegøre for østrogens rolle i mennesket.
Jeg har beskrevet menstruationscyklus med positiv og negativ feedback. Så har jeg læst om osteoporose - altså knogleskørhed pga. faldende østrogenproduktion, men jeg kan ikke finde ud af, hvor østrogens funktion er i forhold til knoglerne?
Jeg kan heller ikke finde materiale om østrogens rolle hos mændene?
Jeg håber nogen kan hjælpe med evt. kendskab til gode bøger eller links.
 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2009 af Bugge91 (Slettet)

Når mænd påvirkes af østrogenlignende stoffer, binder stofferne sig til østrogenreceptorerne i hypothalamus, hvilket resulterer i en nedsat produktion af FSH som følge af negativ feedback, hvilket resulterer i nedsættelse af produktionen af Sertoliceller, som har indflydelse på sædproduktionen. Nedsættelsen af Sertoliceller kan give risiko for nedsat sædkvalitet, og kan også resultere i en nedsat aktivering af Leydigcellerne, som resulterer i en nedsat udskillelse af testosteron. Øget risiko for sterilitet, nedsat sædkvalitet og testikelkræft.

COPYRIGHT!!


Svar #2
02. december 2009 af 07bmch (Slettet)

Mnage tak.

Hvor har du det fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2009 af stud.med (Slettet)

Østrogen har specielt to betydninger i forhold til knoglerne. Den ene er i puberteten hvor østrogen stimulerer lukningen af epifyseskiverne (knoglernes vækstzone) i de lange rør-knogler. Det er bl.a. derfor at tykke drengebørn oftest ikke bliver så høje idet fedtceller ligesom sertolicellerne i testes kan omdanne testosteron til østrogen. Klassens lille tykke dreng som vores professor sagde.

Den anden ses især hos kvinder efter klimakteriet hvor deres østrogenproduktion falder, nemlig relationen til osteoporose. Østrogen (samt testosteron) inhiberer en bestemt type knogleassocieret celle kaldet en osteoclast der har til formål at resorbere knoglevæv og derved bl.a. frigive calcium og fosfat til blodbanen. Dvs. østrogen forhindrer et øget knogle-turn-over altså en for kraftig resorbtion af knogle i forhold til opbygningen. Når østrogenniveauet falder efter klimakteriet mistes kontrollen over osteoclasten delvist og den begynder nu at æde løs af knoglen og derved nedsætte densiteten medførende svage knogler og dermed de klassiske frakturer der ses hos ældre med overvægt hos kvinder - hofte samt håndledsfrakturer samt sammenfald af ryghvirvlerne, især de lumbale.
Tidligere behandling af denne komplikation var tilskud af østrogen, fx via p-piller, men dette viste sig at kunne disponere for væksten af visse tumorer i brysterne og livmoderen - de såkaldte hormon-følsomme tumorer. Nu til dags bruger man ikke så meget østrogen-modulerende behandling i behandlingen af osteoporose, dog ses til tider fortsat brug af en medikament-type kaldet SERM (Selective Estrogen Receptor Modulators) der modificerer østrogenreceptoren i osteoclasterne så de kan aktiveres af andre androgene hormoner samt med større effekt. SERM har ingen påvirkning af de førnævnte cancer-typer.


Svar #4
03. december 2009 af 07bmch (Slettet)

Det var en rigtig god gennemgang. Tak for det. Jeg har lige et spørgsmål. Når su skriver: Den ene er i puberteten hvor østrogen stimulerer lukningen af epifyseskiverne (knoglernes vækstzone) i de lange rør-knogler.

Hvad bevirker det at østrogen stimulere lukning af epifyseskiverne? Medvirker det at knoglerne vokser eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2009 af stud.med (Slettet)

Epifyseskiverne er knoglernes vækstzone i voksealderen, dvs. derfra hvor chondrocytterne danner ny knoglematrix der senere bl.a. via osteoblasterne (opbygger knogle i modsætning til osteoclasterne) bliver mineraliseret og hærdet. Når denne proces står på vokser de lange rørknogler i længden. Østrogen stimulerer terminationen af vækstskiven hvilket derved vil få knoglen til at ophøre med sin vækst.


Skriv et svar til: Østrogens rolle i mennesket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.