Matematik

ligning løses ved hjælp af nulreglen

02. december 2009 af Jensen11 (Slettet)

hej kan please lige hælpe mig. Er ikke sikker på jeg har lavet følgene opg rigtig, så er der ikke en som kan regne på den? PLEASE!

3x+4/x(x-2) = -4/2x


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2009 af MN-P (Slettet)

3x+4/x(x-2) = -4/2x

Jeg har lidt svært ved at se hvordan du bruger 0-regelen på en ligning som denne.

x≠0 og x-2≠0

Gang alle led i ligningen med 2(x-2)x og forkort så nævnerne forsvinder

3x*2(x-2)x+4*2(x-2)x/x(x-2) = -4*2(x-2)x/2x

6x3-12x2+8=-4x+8

x(6x2-12x+4)=0

x=0 eller 6x2-12x+4=02

x=0 eller x=(12±√(144-4*6*4))/12


Svar #2
02. december 2009 af Jensen11 (Slettet)

så svaret er x(6x2-12x+4)=0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2009 af NejTilSvampe

 #2 - nej, x= (12±√(144-4*6*4))/12  er løsningen, reducer det selv.

men bemærk x=0 er IKKE en løsning


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2009 af Woodfarmer (Slettet)

Hvis det var din opgave at isolere 0, så var det svaret.

Men som alle andre ligninger, der med 0-reglen vil opgaven være at finde x-værdier.

Derfor er det x-værdierne der er svaret, og de er fundet via nulregelen.


Svar #5
02. december 2009 af Jensen11 (Slettet)

undskyld men jeg har skrevet forkert, man skulle ikke bruge nulreglen til ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2009 af Woodfarmer (Slettet)

Så det du i stedet skal er at få smidt -4/2x over på den anden side.

Derefter skal du løse f(x) = 0

Du får bare x-værdierne, så kan du jo se om dine udregninger er rigtige:

x = 1,48062

x = -1,08062


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

Bemærk at i #1 står der x≠0 inden der forlænges.

Det er den efterfølgende ligning der giver løsning x=0 ikke den oprindelige.


Skriv et svar til: ligning løses ved hjælp af nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.