Matematik

bestem den højst mulige port der kan indsættes

03. december 2009 af teamwork (Slettet)

jeg har en figur der viser gavlen af en parabelformet hal.

højden er 4,8 m, bredden er 5,0 m

a) indlæg på passende vis gavlen i et koordinatsystem, og angiv forskrift for parablen.

fandt frem til f(x)=-0,768x^2+3,8 ( ved ikke om det passer)

b) bestem den højst mulige port der kan indsættes, når bredden af porten skal være 3 m, bestem bredden af den bedst mulige port, der kan indsættes i gavlen, når portens højde skal være 3,5 m
 

nogle der kan hjælpe med b, og a hvis den er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

Hvordan har du lagt koordinatsystemet i forhold til gavlen?

Skriv koordinaterne til hallens top og hjørner ved jorden her.

toppunkt (0;3,8)
hjørne nede til venstre (-2,5;-1) og højre (2,5;-1)
y= -0,768x²+3,8

Det ser rigtigt ud


portbredde 3 ⇒ x=3/2

indsæt det i ligningen så får du det øverste punkt (husk at porten starter nede ved y=-1

 Sæt y=3,5-1 ind i ligningen og beregn x, som bliver halvdelen af den bredeste port


Svar #2
03. december 2009 af teamwork (Slettet)

 ka du ik forklare hvad 3/2 er


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

Breden er 5, så den skal være 5 bred for neden. Se ovenfor


Svar #4
03. december 2009 af teamwork (Slettet)

ok prøvfer lige


Svar #5
03. december 2009 af teamwork (Slettet)

jeg får det øverste punkt til 3,972 og når jeg sætter y= 2,5 ind får jeg to punkter : x=0,781245 og x= 4,16667

giver det mening ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

Prøv at indsætte x=0 , x=2,5 og x=-2,5 hvilke punkter får du så?


Svar #7
03. december 2009 af teamwork (Slettet)

ved x=0 får jeg 0

x=-2,5 fpr jeg -14,3

ved X=2,5 får jeg 4,7


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

Nu er jeg lidt lost.

Du ved at højden er 4,8 m, bredden er 5,0 m

hvordan placerer du kooedinatsystemet i forhold til muren?

Skriv koordinaterne til murens to nederste punkter og til toppunktet her.


Svar #9
03. december 2009 af teamwork (Slettet)

fra (0,0 ) til (5,0)

toppunkt( 2,5;4,8)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

Fint, jeg har nok misforstået det før.

Hvad får du så f(x) til altså funktionen for parabelen.


Svar #11
03. december 2009 af teamwork (Slettet)

f(x)=-0,768x^2+3,8


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

(0,0) (5,0) og (2,5;4,8)
y=ax²+bx+c

0=a*0²+b*0+c
c=0

0=a*5²+b*5 => -5a=b

4,8=a*2,5²+b*2,5

4,8=6,2(0,0) (5,0) og (2,5;4,8)
y=ax²+bx+c

0=a*0²+b*0+c
c=0

0=a*5²+b*5 => -5a=b

4,8=a*2,5²+b*2,5

4,8=6,25a-12,5a => -6,25a=4,8 => 25a=-19,2

a=-0,768-3,84x
b=-3,84x

y=-0,768x²-3,8x5a-12,5a => -6,25a=4,8 => 25a=-19,2

a=-0,768-3,84x
b=-3,84x

y=ax²+bx+c

y=-0,768x²-3,8x+0

det er b der er -3,8 ikke c


Svar #13
03. december 2009 af teamwork (Slettet)

nåårh ja det var også meningen har glemt det sidste x, men hvordan løser jeg spørgsmål b


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. december 2009 af MN-P (Slettet)

3 m bred port går fra x=1 til x=4
Sæt en af disse værdier ind og du har den højeste port.

Sær y =3,5 go find x som er den højeste port


Skriv et svar til: bestem den højst mulige port der kan indsættes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.